Під впливом ЗМІ, образ мусульманки у киян найчастіше асоціюється з тероризмом

Україна на шляху до Содому й Гоморри
1
Дослідники та учасники соціального експерименту
1
05.02.2010
Оцініть статтю: 
(358 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Образ мусульманки викликає думки про тероризм навіть у тих мешканців Києва, кому подобається культурне різноманіття. І якщо до закритої по Ісламу жінки проявляють скоріше загальний інтерес, то чоловіки-мусульмани у киян викликають явно негативне ставлення. Такі концепції утворюються під впливом ЗМІ, які постійно пов'язують мусульман з терористичними актами. Про це свідчать результати соціального експерименту, проведеного студентами Києво-Могилянської Академії, спрямованого на вивчення явища ісламофобії в Україні, та в місті Києві зокрема.

Як повідомили автори дослідження редакції «Іслам в Україні», всього було опитано 115 чоловік у різних районах міста: на Хрещатику, на Житньому ринку, біля Контрактової площі, на території Києво-Печерської лаври та Михайлівського собору. Відповідь кожного респондента оцінювалась з точки зору його позитивного або ж негативного ставлення до мусульман.

Так, 48% респондентів виказали нейтральне ставлення до мусульманської спільноти, 30% продемонстрували позитивні настрої, і лише 22% засвідчили свою неприязнь до мусульман на території Києва. Негативне ставлення було притаманне в основному молоді – чоловікам віком від 21 до 30 років, хоча неприязнь до мусульман нерідко висловлювали також і представники старших вікових груп.

Цікаво, що більшість серед респондентів жіночої статі ставилась до представників мусульманської спільноти нейтрально – таку оцінку отримало більше половини опитаних жінок. В той же час, чоловіки були більш радикальні у своїх відповідях: оцінку «нейтрально» отримали 43% респондентів, інші 57% респондентів чоловічої статі розділились у поглядах - 24% ставляться до мусульман негативно, тоді як 33% чоловіків продемонстрували позитивне ставлення.

Соціальний експеримент

Для вивчення явища ісламофобії в українській столиці дослідники змоделювали реальну життєву ситуацію, за якої б кияни мали змогу проявити себе під час зустрічі з дівчиною-«мусульманкою». За словами студенток, після численних історій про вбивства іноземців було трохи лячно вирушати на дослідження, тож для впевненості вони взяли з собою декілька хлопців. Однак під час наступних виходів у дослідницьке поле будь-яка необхідність в «охоронцях» відпала, адже фізичної сили до імпровізованої дівчини-«мусульманки» ніхто не проявив.

Впродовж всього експерименту дослідники помітили загальний інтерес до зовнішності мусульманок з боку мешканців Києва. У процесі інтерв'ю як жінки так і чоловіка говорили, що жінки-мусульманки дуже красиві і виглядають экзотично.

На підсвідомому рівні образ мусульманки викликає думки про тероризм

Як відзначають автори дослідження, найчастіше образ мусульманки асоціювався з банальними виразами «терористка» та «аль-каїда». «Очевидно, ці концепції утворюються за допомогою ЗМІ – зокрема постійним пов’язуванням мусульман з терористичними актами», - наголошують дослідники.

Хоча в жодному питанні експериментаторів термін «терористка» не згадувався, навіть коли респонденти відповідали типу «нам подобається культурне різноманіття, ми її не боїмося», часто додавалось «Та не терористка вона. Тендітна така». «Тобто можна робити висновок, що десь на підсвідомому рівні мусульманка у традиційному одязі викликає думки про тероризм», - відзначається у дослідженні.

В ході експерименту також з’ясувалось, що незважаючи на те, що власне жіночий одяг нагадував про тероризм, багато респондентів (переважно чоловіки) відповідали «Девушки есть девушки. Нервирует когда тут мужики ходят». Виходячи з цього, автори дослідження роблять висновок, що насправді таке явище як ісламофобія спрямована власне на представників чоловічої статі.

За матеріалами «Іслам в Україні»

Посилання на тему:

Новини

Духовне управління мусульман «Умма» закликає не розпалювати ісламофобію в Україні

Статті

Європейська ісламофобія

Ісламофобія і ЗМІ

Наукові роботи

«Дослідження рівня та форм ісламофобії щодо представників видимих меншин на прикладі міста Києва» (Детальні матеріали дослідження)

Ісламофобія

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.