Пріоритети нової української влади: огляд перших кроків

Пріоритети нової української влади: огляд перших кроків
25.03.2010
Оцініть статтю: 
(177 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Щовечора в сім'ях мусульман України жваво обговорюють провідні економічні та політичні новини, перші кроки обраного Президента країни і нового Кабінету Міністрів. З тривогою і надією засліплюють цифри, факти, заяви політиків. Адже для мусульман нашої країни Україна - їх Батьківщина, рідний дім, з яким пов'язана їхня доля, майбутнє їхніх дітей і онуків. Їм так хочеться бачити свою рідну країну і її народ щасливими, впевненими в завтрашньому дні.
Що ж приніс останній тиждень в плані здійснення їх заяв?

Президент та Прем'єр-міністр України визначили першочергові кроки стабілізації

Потрібно відзначити, що команда Президента В. Януковича взяла рішучий і енергійний старт у створенні необхідних соціально-політичних та міжнародних передумов подолання кризи. Під час зустрічі Глави держави з Прем'єр-міністром України М. Азаровим були обговорені першочергові завдання, що стоять перед виконавчою владою країни. Особливу увагу звернули на необхідність підготовки в місячний термін бюджету країни, тобто, фактично, головного щорічного документа, без якого не може нормально існувати країна і суспільство.

Буквально через день, 17 березня відбулося засідання Уряду, на якому були визначені конкретні нагальні завдання, спрямовані на відновлення стабільності та керованості країни. «Ми, - заявив М. Азаров, зобов'язані повернути народу чесну і відповідальну владу, стабілізувати ситуацію, вивести країну на стійкий розвиток, забезпечити проведення структурних реформ для нової якості життя в країні».

Прем'єр-міністр позначив кілька невідкладних першочергових завдань, які потрібно вирішити в найближчий час.

До їх числа М. Азаров відніс наступне:

- необхідність у найкоротші терміни підготувати техніку, будівельні матеріали, мобілізувати людей для протистояння паводкам, які очікуються в ряді регіонів країни;

- підготовка до своєчасного початку, без затримок, весняно-польових робіт;

- необхідність ліквідувати цінову нестабільність, забезпечити чесні ціни та стабільність в країні;

- виправлення ситуації з цінами на енергоносії в паливно-енергетичному комплексі;

- помітне поліпшення стану житлово-комунального господарства. Навіть Київ, наголосив Прем'єр-міністр, нагадував цієї зими блокадне місто;

- покращення рівня медичного обслуговування людей.

У той же час Прем'єр-міністр підкреслив, що головною передумовою подолання кризи є стабілізація ситуації в економіці. Уряд вважає ключовими моментами в стабілізації української економіки будівництво та розвиток внутрішнього ринку. Тому всі зусилля повинні бути зосередженими на пожвавленні споживчого попиту і відновлення будівельного конвеєра. Виходячи з того, що рівень падіння в промисловості склав 15%, вітчизняна промисловість повинна вийти на 7-8% щорічного зростання. Такі темпи дозволять вже в 2012 році не тільки повернути втрачене, але й стабілізувати розвиток.

Новий крок на шляху розвитку українсько-російських відносин

Президент України В. Янукович послідовно реалізовує курс на якісне поліпшення українсько-російської співпраці. Так, під час дводенного робочого візиту до Російської Федерації міністра закордонних справ України К. Грищенка було узгоджено терміни візиту міністра закордонних справ РФ С. Лаврова в Україну, а також часові рамки та проблематику офіційного візиту Президента Російської Федерації Д. Медведєва до України. У телефонній розмові президентів Росії і України було визначено, що візит російського Президента відбудеться 17 травня.

Напередодні візиту до Москви міністра закордонних справ України стало відомо про важливу ініціативу Українського Президента, виявлену ним 5 березня під час свого офіційного візиту до Москви. Тоді В. Янукович запропонував своєму російському колезі обрати Київ місцем підписання нового російсько-американського договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО). Якщо така ініціатива буде підтримана США і Росією, Україна, дійсно, може стати мостом між Сходом і Заходом. Потрібно сказати, що у Києва є досить сильні аргументи на користь того, що договір може бути підписаний саме тут. Україна є однією з трьох колишніх радянських республік, які після розпаду СРСР добровільно відмовилися від володіння ядерною зброєю. У 1992 рр.. РФ, США, Україна, Білорусія і Казахстан підписали в Лісабоні протокол до договору між Москвою і Вашингтоном про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. У його статті 5 Білорусія, Казахстан і Україна зобов'язані в найкоротші терміни приєднається до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, поповнивши клуб без'ядерних держав. Бездоганно виконавши свої зобов'язання, Україна, яка добровільно відмовилася від свого ядерного потенціалу, могла б стати таким місцем підписання, що стало б новим сигналом підтримки з боку України ініціативи американського президента Б. Обами про без'ядерний світ.

Зміцнення позицій України на міжнародній арені, в тому числі в контексті поліпшення відносин між США і Росією, безсумнівно створює більш сприятливі умови для поглиблення відносин України з Ісламським світом. Такі зміни у зовнішньополітичному курсі України з натхненням зустріла мусульманська община країни.

Зустріч Прем'єр-міністра України з Головою представництва Європейського Союзу в Україні

Знаковою подією у визначенні шляхів і напрямків подальшої співпраці України з загальноєвропейськими та світовими структурами стала зустріч Прем'єр-міністра України М. Азарова з Головою представництва ЄС в Україні Ж. М. П. Тейшерою. Примітно, що керівник місії Євросоюзу в Україні високо оцінив той факт, що вперше за багато років в Україні Президент і Уряд ефективно взаємодіють і мають спільні цілі. М. Азаров ознайомив главу представництва ЄС в Україні з підходом нового керівництва країни до співпраці з провідними міжнародними структурами. Особливу увагу М. Азаров звернув на необхідність реалізації інфраструктурних проектів. М. Азаров підкреслив, що Україна повинна залучити 15-20 млрд. дол. на реалізацію інфраструктурних проектів. «Наш уряд буде використовувати не на поїдання, покриття дефіциту, а на розвиток», - заявив М. Азаров. Прем'єр-міністр України сказав, що доручив міністерствам активізувати переговори з ЄБРР і Світовим банком щодо інфраструктурних та інвестиційних проектів. Він підкреслив, що Кабінет Міністрів уже підготував ряд цікавих проектів, що передбачають фінансову підтримку з боку міжнародних фінансових організацій і участь інвесторів, зокрема, в будівництві висококласних автодоріг. Також уряд готує Євросоюзу пропозиції щодо модернізації вітчизняної газотранспортної системи. «Будівництво обхідних щодо України маршрутів транспортування газу стало фактом, тому ми чітко уявляємо, що тільки глибока модернізація, підвищення ефективності - технічної і економічної - української ГТС дасть нашому, дійсно найбільш надійному маршрутові, конкурентні переваги», - заявив М. Азаров.

В. Янукович: ми наведемо порядок в усіх сферах життя Автономії

Півострів Крим є найважливішою стратегічною частиною України. Він знаходиться в епіцентрі Чорноморського басейну і служить своєрідним мостом між південно-східною частиною Євросоюзу і такими ключовими з точки зору міжнародної та регіональної безпеки регіонами як Кавказ, Близький і Середній Схід. Стабільність і порядок в Автономній Республіці Крим багато в чому визначає стабільність і безпеку України.

Понад півтора року тому, з часів відомих подій у Грузії у серпні 2008 р., ситуація навколо Криму серйозно ускладнилася. Тодішній Президент України разом зі своєю командою спробували використати ці події для підвищення свого падаючого рейтингу, взявши курс на розмахування жупелом прийдешнього російського вторгнення в Крим та інші східні регіони. У той же час соціально-економічна і політична ситуація в Криму різко погіршувалася і практично виходила з-під контролю Києва.

Тому видається цілком логічним і закономірним, що Кримська Автономія опинилася серед перших регіонів країни, що опинилися в центрі уваги нового Президента України. В АРК була здійснена швидка і в той же час практично безболісна ротація влади. Пішли у відставку глава парламенту автономії А. Гриценко та голова Ради Міністрів АРК В. Плакида. Новим головою Верховної Ради АРК було обрано В. Константинова, що очолював раніше міжнародну будівельну фірму «Укрребуд». Представляти нових керівників автономії приїхав Президент України В. Янукович. У своєму виступі на нараді регіонального активу АРК, Глава держави попередив нових керівників автономії, що «тихого» життя в них не буде - потрібно якомога швидше починати докорінні реформи у всіх сферах. В. Янукович також заявив у Сімферополі про те, що при формуванні Державного бюджету України мають бути враховані проблеми Криму. «Головне завдання - це подолати економічну кризу, яка є в АРК», - сказав В. Янукович. На його думку, цього можна досягти лише з урахуванням загальнодержавної політики. «Сьогодні Крим є невід'ємною складовою економіки. Я думаю, що проблеми, характерні для цього регіону, будуть враховані», - підкреслив Глава країни. Президент України доручив керівництву Криму розробити програму з подолання фінансово-економічної кризи, яка повинна бути відпрацьована найближчим часом і розглянута у Верховній Раді Криму.

Міжнародна активність Голови Меджлісу кримськотатарського народу

У складних умовах становлення нової влади як в цілому в країні, так і в Криму, голова Меджлісу кримськотатарського народу М. Джемільов зробив ще кілька важливих кроків, спрямованих на зміцнення міжнародних зв'язків Меджлісу і залучення до вирішення нагальних проблем кримських татар таких провідних світових гравців як США і Євросоюз.

12 березня в офісі Меджлісу відбулася зустріч М. Джемільова з Надзвичайним і Повноважним послом США в Україні Дж. Тофортом, який прибув до Криму з першим офіційним візитом.

Голова Меджлісу проінформував американського посла про останні події та рішення у Верховній Раді України в контексті їх впливу на рішення, пов'язані з долею кримських татар. Особливу увагу М. Джемільовим було приділено поясненню того, чому він принципово відмовився увійти до складу нової коаліції виключно з ідеологічних міркувань, враховуючи, що до її складу увійшла фракція Комуністичної партії України. Крім того, було приділено багато уваги новому керівнику МВС України О. Могильову, який, будучи екс-главою ГУ МВС України в АРК, скоїв, на думку М. Джемільова, ряд протиправних дій по відношенню до кримських татар, зокрема, на плато Ай -Петрі. У тому числі, як приклад було наведено авторські публікації А. Могильова, в яких він називає кримських татар «посібниками Адольфа Гітлера», виправдовуючи тим самим Депортацію народу в 1944 р. і сьогодні ж звинувачуючи кримських татар у прагненні створення міжнародного конфлікту.

У зв'язку з призначенням на високу державну посаду А. Могильов, незважаючи на всі протести кримських татар Меджлісу, вирішив звернутися до Генпрокурора України за статтею, що передбачає відповідальність за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

«Окрім соціальних проблем, - зазначив М. Джемільов, - на сьогоднішній день над народом нависла втрата своєї національної ідентичності. Кримськотатарські діти позбавлені елементарної можливості навчання за шкільною програмою рідної мови. Це є наслідком відсутності правової бази і необхідної кількості шкіл, утримання яких неможливе на ті малі бюджетні кошти, що виділяються за Програмою облаштування депортованих громадян. Вже зараз кримськотатарська мова значиться в списку зникаючих мов Всесвітньої організації ЮНЕСКО».

17 березня лідер Меджлісу кримськотатарського народу виступив у Брюсселі на слуханнях у Європарламенті з доповіддю на тему «Проблеми та перспективи стабільності в Криму». На думку голови Міллі Меджлісу, до порядку денного асоціації Україна - ЄС могли б бути включені такі пріоритети, як будівництво десятків шкіл та дошкільних навчальних закладів у місцях компактного проживання кримських татар, надання допомоги Кримському інженерно-педагогічному університету, який, зокрема здійснює процес навчання кримськотатарською мовою, відновлення унікальних культурних та історичних об'єктів кримськотатарської культурної спадщини, допомога в репатріації близько 100 тис. кримських татар, які з економічних і законодавчих причин так і не змогли залишити країни Середньої Азії.

Крім того, М. Джемільов висловив побажання, щоб Європарламент схвалив резолюцію про депортацію кримсько-татарського народу. На його думку, така революція Європарламенту сприяла б поліпшенню міжетнічного клімату в Криму.

Таким чином, Меджліса кримськотатарського народу і його безсмертний лідер М. Джемільов послідовно проводять лінію активного залучення євроатлантичного і європейського співтовариства у вирішення проблем кримськотатарського народу.

В'ячеслав ШВЕД, віце-президент Всеукраїнської громадської організації «Український центр ісламознавства», к.і.н., доц. НІСД (Київ, Україна)

Спеціально для сайту «Іслам в Україні»

Посилання на тему:

Україна після президентських виборів: огляд головних подій

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.