Чорноморський Флот як подразник для кримських татар

1
«Не можна не визнавати те, що існує прямий і безпосередній зв'язок в історичній пам'яті кримських татар із впливом на їхню долю тієї чи іншої московської влади»
07.05.2010
Оцініть статтю: 
(380 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

30 квітня глава кримсько-татарського Меджлісу Мустафа Джемільов висловив наступну думку із приводу недавнього рішення про продовження терміну перебування Чорноморського Флоту РФ у Криму: «Ці угоди наносять надзвичайно серйозну шкоду не лише кримсько-татарському народу, але й національним інтересам України. В Україні буде перебувати флот країни, що періодично втягується у військові авантюри», - сказав він.

Про те, наскільки серйозну загрозу для кримсько-татарського населення становить російська військова база, у прес-центрі «Оглядача» розмірковували: експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталія Беліцер, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос і президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов.

Кримські татари страждали й продовжують страждати від російського колоніалізму

Ігор Семиволос визнав обґрунтованими побоювання глави кримсько-татарського Меджлісу. За його словами, події серпня 2008 року, у яких ЧФ РФ брав активну участь, продемонстрували кримським татарам і Україні в цілому, що військова база іншої держави - річ небезпечна. «Ситуація могла б скластися зовсім інакше, якби супротивником Росії тоді була не маленька Грузія, а інша країна, що володіє справжніми військово-морськими силами».

Разом із тим, експерт нагадав, що татари в Криму вже давно зазнають певного «морального» тиску на півострові з боку «підприємств і видань, що належать ЧФ РФ». Так, за словами Ігоря Семиволоса, цими ЗМІ «друкувалися й продовжують друкуватися антитатарські, расистські газети, які переконують у необхідності суворого ставлення до кримських татар» - наприклад, газета «Русичі», що видається у друкарні ЧФ РФ.

«Кримські татари відчувають постійну загрозу з боку російського колоніалізму», - сказав експерт. Він зазначив, що в часи, «коли російський колоніалізм підсилювався й поширювався, у тому числі на Кримському півострові - саме тоді кримські татари утискалися найбільше», а в 1944 році саме «кремлівський режим поставив кримсько-татарський народ на межу виживання».

Таким чином, тривога за майбутнє цього народу й навіть за його життя зростає, а «ситуація на Кримському півострові буде лише загострюватися», - сказав експерт.

Посилення військової присутності Росії в Криму - додатковий подразник для кримських татар

Як розповів Олександр Богомолов, кримсько-татарський народ належить до категорії «покараних народів» - в 1944 році він був підданий насильницькій депортації зі своїх споконвічних кримських земель за звинуваченням у співробітництві з фашистською Німеччиною. Коли більша частина татар повернулася в Крим, виникла проблема з їхнім розселенням, «яка до цього часу не вирішена».

Із цієї причини почуття небезпеки стало природним для кримсько-татарського населення. Беручи до уваги останні рішення по Чорноморському Флоту, це почуття небезпеки підсилюється й «створює велике напруження, зневажати яким неможливо», - попередив експерт.

Можна по-різному оцінювати відношення самих кримських татар до «сучасної або історичної Росії», «але не можна не визнавати те, що існує прямий і безпосередній зв'язок в історичній пам'яті кримських татар із впливом на їхню долю тієї чи іншої московської влади».

Олександр Богомолов звернув увагу на те, що «посилення військової присутності Росії в Україні» є додатковим подразником, «який не може не впливати на стан кримсько-татарського населення, а відповідно, на стан регіону, а відповідно, на стан Чорноморсько-каспійського регіону в цілому».

Кораблі Чорноморського Флоту на 97% укомплектовані громадянами України

Погоджуючись із побоюваннями, висловленими Мустафою Джемільовим, Наталія Беліцер додала, що є й інші аспекти перебування Чорноморського Флоту РФ у Криму, на яких не акцентується увага.

Наприклад, проблема подвійного громадянства. Як розповів експерт, у результаті перевірки документів екіпажу й персоналу кораблів ЧФ, виявилося, що «один із бойових кораблів був укомплектований на 97% громадянами України». Таким чином, у серпні 2008 року фактично Україна, а не Росія брала участь у воєнних діях проти Грузії.

Отже, «адекватна відповідь, спрямована на Крим, цілком обґрунтована», - вважає експерт.

Ще одна небезпека перебування ЧФ РФ у Криму полягає в тому, що у відповідь на можливі протестні настрої в середовищі кримських татар, Росія може продемонструвати «напрацьований досвід доведення, що ЧФ РФ є гарантом стабільності». «Коли буде прийняте відповідне політичне рішення, подумайте, на кого буде навішена відповідальність за можливі терористичні акти? На кримських татар».

Екологічна загроза

За словами Наталії Беліцер, «є безпосередня, реальна, дуже велика - не завтрашня, а сьогоднішня - екологічна загроза від Чорноморського Флоту РФ». «Уже зараз поріг забруднення бухт Севастополя токсичними речовинами перевищений в 180 разів», - розповів експерт. Вона додала: «кожний день, кожний місяць, кожний рік подальшого перебування ЧФ РФ збільшує ці загрози, однакові для всього населення Криму, незалежно від їхнього етнічного походження, релігійної приналежності чи політичних переваг».

Питання про татар-терористів свідчить про низький рівень поінформованості українського суспільства

На питання про те, чи може факт перебування Чорноморського Флоту в Криму спровокувати терористичні дії з боку кримських татар, Ігор Семиволос відзначив: «У цьому питанні є значна частина маніпулятивних технологій». Він пояснив, що в такій постановці питання проводиться пряма паралель між кримськими татарами й терористичними актами. Насправді ж «факт перебування ЧФ РФ ніяк не означає можливості для організації терористичних актів».

Експерт пояснив: коли говориться про підвищення напруженості в Криму, «мова йде про протистояння різних груп, що проживають у Криму», і тут Чорноморський Флот відіграє роль «однієї зі сторін конфлікту або активним прихильником однієї зі сторін конфлікту».

«Це питання саме по собі свідчить про низький рівень поінформованості української громадськості на різних рівнях з феноменом кримських татар в Україні й зі специфікою кримсько-татарського питання», - заявила Наталія Беліцер.

Експерт розповіла, що «з самого початку боротьби за повернення на батьківщину була прийнята винятково мирна стратегія боротьби». Саме з цієї причини кримсько-татарське населення досі не помічали у скоєнні жодних насильницьких дій. «Кримські татари є сучасною європейською нацією, що не гірше, ніж західні європейці, розуміє, що насильницькими діями, кровопролиттям, тероризмом неможливо досягти нічого позитивного, у тому числі їхньої головної мети - мирної облаштованості на історичній території в Криму».

На думку Олександра Богомолова, прирівнювання всіх мусульман, і татар у тому числі, до терористів є ознакою носіїв «християнської або постхристиянської культури». Підсвідомо православний бачить у будь-якому мусульманинові потенційного терориста.

Експерт не став заперечувати, що рішення залишити ЧФ РФ у Криму ще на 25 років, поза всяким сумнівом, збільшує загрозу різного роду насильницьких дій, «але якщо виникнуть якісь конкретні прояви, вони однаково можливі по обидва боки».

За матеріалами «Оглядач»

Посилання на тему:

Ратифікація Харківської угоди може привести до розпаду України, - Меджліс

Мустафа Джемільов побоюється провокацій між татарами й росіянами

Проросійські ЗМІ провокують татарофобські настрої в Криму

Росіян намагаються об'єднати за допомогою кримських татар

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.