Фетву про джихад обговорювали провідні мусульманські теологи

Фетву про джихад обговорювали провідні мусульманські теологи
17.08.2010
Оцініть статтю: 
(360 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

УКРІНФОРМ, 1.04.2010, 1+1, 31.03.2010

Провідні мусульманські теологи, що зібралися минулих вихідних на конференцію в турецькому місті Мардін, оголосили про перегляд фетви XIV століття, виданої середньовічним богословом Ібн Таймією (Абу Аббас Такі ад-Дін Ахмад бін Абд ас-Салам бін Абдулла ібн Таймія аль-Харрані), яка виправдовує вбивства невірних у рамках «священного джихаду», повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Reuters.

На думку вчених, ця фетва, що з'явилася в період війни за території між мусульманами і монголами, які здійснювали регулярні набіги на мусульманські землі, не відповідає нинішньому стану справ у світі.

Теологи вважають також, що у часи глобалізації та пріоритету таких цінностей як цивільні права і повага до кожної віри, поняття «царство ісламу» (Дар ель Салам) і «земля війни» (Дар ель Харб) більше не актуальні.

Як відомо, лідер міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда» Усама бін Ладен регулярно посилається на цю фетву, закликаючи мусульман до джихаду проти США і повалення саудівської монархії.

На конференції в Мардіні були присутніми 15 провідних ісламських богословів із Саудівської Аравії, Туреччини, Індії, Сенегалу, Кувейту, Ірану, Марокко й Індонезії. У цьому заході також взяли участь верховний муфтій Боснії Мустафа Керіс, шейх Мавританії Абдалла бін Байах і шейх Ємену Хабіб Аль аль-Джифрі.

Раніше в цьому місяці повідомлялося, що доктор теології Мухаммад Тахір уль-Кадрі, один з провідних представників помірного ісламу, готує до друку 600-сторінкову працю, що засуджує тероризм. Мета цієї книги - відвернути мусульманську молодь від екстремізму і радикальної ідеології, доповнює 1+1.

Доктор уль-Кадрі, який вже 30 років закликає до миру і міжконфесійного діалогу, видав фетву, котра різко засуджує всі теракти, починаючи з подій 11 вересня 2001, і в рамках цього документа йде ще далі, оголошуючи всіх терористів і шахідів «невірними».

Уль-Кадрі, 59-річний уродженець Пакистану, що нині проживає в Британії, був свого часу міністром в уряді Беназір Бхутто. Він очолює міжнародну релігійну і освітню організацію «Мінхадж уль-Коран», яка пропагує ідеї суфізму. Уль-Кадрі став першим мусульманським лідером, що засудив теракти 11 вересня.

Оригінал статті:

Фетву про джихад обговорювали провідні мусульманські теологи (УКРІНФОРМ)

Фетву про джихад обговорювали провідні мусульманські теологи (1+1)

Інші публікації на сайті УКРІНФОРМ:

Впливовий ісламський проповідник видає фетву проти терористів-смертників

У Сімферополі змагаються читці Корану з усієї України

У Криму визначили кращих читців Корану серед жінок

Запущено першу в світі систему Інтернет-пошуку для мусульман

У мусульман усього світу розпочався священний місяць Рамадан

Мусульманки Криму освоюють професію кравчинь

Інші публікації на сайті 1+1:

У мусульман розпочався Рамадан

Публікації на тему в українських ЗМІ:

Впливовий ісламський проповідник видає фетву проти терористів-смертників («Кореспондент»)

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.