Експонати «Салачика» передадуть Бахчисарайському заповіднику

1
«Салачик». Зинджирли-медресе
05.10.2009
Оцініть статтю: 
(195 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Турецьке головне управління співпраці і розвитку готове передати виконані роботи у музеї археології «Салачик» Бахчисарайській райдержадміністрації і державному Бахчисарайському історико-культурному заповіднику (БДІКЗ). Про це кореспонденту QHA повідомив директор Бахчисарайського заповідника Євгеній Петров.

«У середині жовтня Турецьке головне управління співпраці і розвитку передасть українській стороні роботи, виконані у музеї археології «Салачик», - відзначив Є. Петров.

За його словами, турецька сторона надала у вигляді гуманітарної допомоги на археологічні роботи у «Салачику» близько 1,5 млн. доларів США.

Директор заповідника також додав, що музей археології «Салачик» буде відкритий для відвідувачів у травні-червні 2010 року.

«Зараз відвідування не забороняються, але в основному, музей відвідують зацікавлені люди – історики, археологи та інші вчені. Недавно наш музей відвідали члени Європейського парламенту», - підкреслив директор БДІКЗ Є. Петров.

Довідка: «Салачик»— історична назва населеного пункту, що розташовувався у передмісті сучасного м. Бахчисараю, — Старосілля —у західній частині ущелини Мар’ям-дере. За відомостями турецького мандрівника ХVII ст. Евлії Челебі, це було місто, «яке налічувало триста прекрасних будинків і п'ять храмів». До нашого часу збереглися такі пам'ятники як дюрбе (мавзолей) Хаджі-Гирея (засновника Кримського ханства)та Зінджерли-медресе (мусульманське духовне училище). У недавньому минулому археологи знайшли великий мусульманський мезарлик (кладовище), хамам (баню) і мечеть. На даних об'єктах продовжуються археологічні дослідження.

Мавзолей перших ханів Гиреїв

Мавзолей був зведений у 1501 р. над могилою засновника династії кримських ханів Хаджі-Гирея, за наказом його сина Менглі-Гирея. У 1515 р. тут був похований і сам будівельник. Дюрбе прикрашає кам'яний, майстерно орнаментований різьбленням портал.

Вхід до Зинджирли-медресе

Зинджирли-медресе, побудоване у 1500 р., розташоване поряд із мавзолеєм. Назва його походить від слова «зинджир» — «ланцюг», оскільки у прольоті вхідних дверей був підвішений кований ланцюг, щоб ніхто не міг увійти всередину, не схиливши голови перед мудрістю. Колись ці пам'ятники були частиною палацового ансамблю, зруйнованого наприкінці ХVIII століття.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Ісламська спадщина

Про що розповість усипальня перших кримських ханів?

В Бахчисараї виявлені ханські поховання

Пам’ятник хану Гераю в Криму. Чом би й ні? Історія з проекцією на сучасність

Мечеті Криму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.