Да Вінчі ісламського світу. Ракети, роботи і «життя у пробірці»...

1
Інженера Ісмаіла ібн аль-Раззаза аль-Джазарі (1136 - 1202) називають «да Вінчі арабського світу»
15.01.2010
Оцініть статтю: 
(271 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

«Якби історія склалася інакше, на Місяці вже давно стояв би зелений прапор із півмісяцем» - це написав немусульманин про наукові досягнення ісламського світу минулого. Але історія склалася так, що цілих шість місяців води річки Тигр були чорними від книжкового чорнила. Монголи, що захопили і спалили Багдад, нанесли найпотужніший удар по науці.

Саме вони розорили найбагатшу бібліотеку тодішнього світу і науковий центр «Дім мудрості» і втопили книги у водах Тигру. А добили систему відтворення знань самі мусульмани, що відійшли від своєї релігії. І поки ми знову не піднімемо науку на належну висоту, наші руки не повинні втомитися нагадувати про колишню велич нашої цивілізації.

Астрономія, теорія еволюції, антропологія, психіатрія, оптика, навігація, геологія, архітектура, економіка - мусульмани у минулі віки були успішними у всіх галузях науки. Достатньо згадати, що більшість великих зірок до цього часу відомі під їхніми арабськими іменами. «Чому ж ім'я першої людини у космосі не починалося з префікса «аль»?», - запитує автор чергової статті про наукові досягнення мусульман минулого.

А досягнення дійсно були вражаючими. У VIII ст. вулиці Багдада покривалися своєрідним «асфальтом» - гудроном, який одержували з нафти, що виходила на поверхню. В Іраку X ст. ріками ходили кораблі-млини. Вони зупинялися біля міст, опускали у воду колеса і намелювали до 10 тонн борошна за добу. У 953 р. на вимогу правителя Єгипту була сконструйована перша у світі авторучка із вбудованим резервуаром для чорнила.

Да Вінчі ісламського світу

Особливих успіхів мусульманські вчені досягли у механіці. Фігурою номер один був інженер Ісмаіл ібн аль-Раззаз аль-Джазарі (1136 - 1202), якого називають «да Вінчі арабського світу». Саме він винайшов колінчатий вал - ймовірно, другу за важливістю механічну деталь після колеса.

Водопідйомна машина
Машина для підйому води авторства Аль-Джазарі

За його кресленнями будувалися двотактні клапанні насоси, дамби і водопідйомні машини. Аль-Джазарі сконструював водяний годинник, що відбивав час кожні півгодини, фонтани, музичні автомати, а у 1206 р. він представив публіці гуманоїдного робота. Вірніше, навіть чотирьох.

Роботи являли собою фігури музикантів у човні. Конструкція запускалася в озеро під час великих свят. Роботи грали на барабанах і цимбалах, вистукуючи музичний ритм. Вельмож це радувало, але не дивувало, адже ще у 915 р. при дворі багдадського халіфа аль-Муктадира було золоте дерево із золотими ж птахами, які вміли щебетати і махати крилами.

Роботи-музиканти
Ансамбль із роботів-музикантів конструкції Аль-Джазарі

Аль-Джазарі належать десятки інших сучасних технологій: ламінування деревини, використання масштабних моделей (вчений робив їх з паперу), притирання частин, що рухаються, за допомогою корунду, металеві двері, кодові замки, гібрид компаса з універсальним сонячним годинником для будь-яких широт...

Арабські інженери у різний час винайшли такі звичні нам речі, як вітряні млини, перемикачі (IX століття), вентилятори (на початку XIII століття мандрівники повідомляли, що вентилятори є майже у кожному каїрському будинку), водяні і парові турбіни (у кресленнях XVI століття) та захищені від вітру лампи.

Батьки хімії

Говорячи про алхімію, ми зазвичай «перескакуємо» ісламський період і відразу згадуємо про Бекона, Фламела, Агріппа і Парацельса. Роль ісламських учених у розвитку цього ремесла звичайно занижується - і дуже даремно, адже саме вони придумали основні інструменти (перегінний куб, реторту), одержали й описали кислоти, луги, інакше кажучи - перетворили розрізнені успіхи стародавніх греків і єгиптян на наукову практику.

Першою яскравою зіркою ісламських алхіміків став іранець Абу Муса Джабір ібн Хайян (721-815), відомий у Європі як Гебер. Він розробив базові хімічні операції: перегонку, сублімацію, кристалізацію, розчинення, переслідуючи при цьому зовсім фантастичні цілі.

Джабір ібн Хайян
Джабір ібн Хайян

Гебер намагався створити «життя у пробірці», залишивши після себе туманні інструкції з лабораторного одержання скорпіонів, змій і навіть людей. Пошуки життя привели його до одержання (вперше в історії людства) чистого спирту. Його назвали «аль-кухуль» («одурманюючий»). Масове виробництво спирту було налагоджене у X ст.

Через заборону на споживання спиртного мусульмани використовували його лише у медичних цілях, що дуже швидко перейняли хрестоносці. З їхньої подачі спирт прозвали «живою водою» (aqua vitae). Його потрібно було приймати дозами по 2-3 краплі, що на короткий час додавало людині бадьорості.

Відкриття дистиляції дозволило арабам у IX ст. виділяти ароматичні масла й есенції, які застосовувалися у парфумерії, у кулінарії (для віддушки продуктів), і активно продавалися на Захід «для боротьби з міазмами».

У VIII ст. багдадські вчені додумалися перегнати нафту й одержали з неї керосин. Останній з успіхом замінив масло у лампах. Дистильовану воду використовували пустельні каравани: на відміну від звичайної, вона не псувалася під час спеки. Джабір ібн Хайян також винайшов «царську горілку» - суміш кислот, у якій розчинялися навіть благородні метали.

Зброя

Загальновідомо, що китайці запускали порохові феєрверки, а греки спалювали ворожі судна секретним складом з нафти й селітри. Останню можна було одержати навіть із гною, однак для створення нормальної вибухівки вона не годилася. У X-XI ст. мусульмани навчилися одержувати хімічно чисту селітру і розробили оптимальний рецепт пороху (75% селітри, 10% сірки, 15% вугілля).

Вибухівка не стала на той момент «диво-зброєю», що врятувала ісламський світ від хрестоносців, але наробила чимало шуму у давніх війнах. У 1168 р. лицарі осадили Каїр. Араби вирішили спалити місто, щоб воно не дісталося ворогу. Для цього були застосовані «караз шами» - керамічні гранати із запальним складом. За словами істориків, місто палало 54 дні.

Схожі пристрої араби використали проти франків у битві під Аль-Мансуром (1250 рік). Свідки повідомляли, що мусульмани метали горщики з порохом, завдавши серйозної шкоди європейцям, після чого ті розсіялися, а Людовик IX потрапив у полон.

Нарешті, у 1291 році араби переломили хребет хрестоносцям, взявши Акру. Під час облоги під стіни заводилися порохові міни, метальні машини-требушети закидали місто бомбами, а до стріл лучників привязувались компактні «вибухові пакети».

Аналог Базіліки Мехмеда II
Аналог Базіліки Мехмеда II. Для її обслуговування було потрібно 60 биків і кілька сотень людей

Трохи пізніше араби вперше масово почали застосовувати пушки, запозичені у китайців і монголів, а при облозі Константинополя у 1453 р. використали «Базиліку» - величезну бомбарду вагою 32 тонни. Вона зруйнувала міську стіну, але через кілька тижнів експлуатації її просто розірвало.

У битві під аль-Джалут (1260 р.) монголи випробували на собіще раз дію артилерії мусульман. Мамлюки дали відсіч непереможній степовій кінноті за допомогою переносних гармат «мідфа» зі змінними зарядами (патронами) і списів з петардами. При цьому бійці були одягнені у вогнетривкий одяг і посипали руки тальком, щоб не обпектися під час стрілянини.

Сірійський вчений Хасан аль-Рамма у 1275 р. створив креслення першої у світі реактивної торпеди. Це була звичайна бомба на двох рухомих напрямних, до якої кріпився реактивний двигун. Ідея отримала розвиток лише через 500 років.

Китайський варіант Катюші
Китайський варіант Катюші

Султан Тіпу (південна Індія, кінець XVIII століття) застосував проти англійців, які намагалися захопити князівство Майсур, щось на зразок радянських «Катюш», що стріляли розривними реактивними снарядами у металевих корпусах. Їхня довжина становила 2,5 метри, дальність польоту - до 1,5 кілометрів.

* * *

Якщо ми сьогодні зможемо за допомогою Аллаха дати ісламському світу пару десятків таких да Вінчі, то польоти на Місяць для нас незабаром виявляться вже дуже легкою метою. У Корані Аллах говорить, що не змінить наше становище, поки ми самі його не змінимо...

За матеріалами Іслам.ру

Посилання на тему:

Новини

В ОАЕ створений перший робот, що «розмовляє» арабською мовою

Арабські вчені першими розшифрували стародавні єгипетські рукописи

Молода мусульманка досягла неймовірних успіхів у науці

Статті

Арабська середньовічна математика і поезія

Вплив ісламської філософії на західну культуру

Ібн Фарис: філолог між знанням і вірою

Забутий батько політекономії, соціології та політології. Ібн Хальдун про причини занепаду цивілізацій

Економічні погляди Ібн Таймійі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.