Виставка пам'яті великого кримськотатарського майстра відкрилася у Сімферополі

1
За піввіковий період своєї творчості Амет Калафатов створив близько 300 високомистецьких орнаментів для настінних розписів, тканин, вишивок і карбованих робіт
01.02.2010
Оцініть статтю: 
(318 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У виставочному залі Всеукраїнського інформаційно-культурного центру м. Акмесджит (Сімферополь) 28 січня відкрилася виставка пам'яті кримськотатарського майстра народного мистецтва, відомого зброяра, ювеліра, орнаменталіста, члена Союзу Радянських художників Кримської РСР Амета Калафатова.

Цього року виповнюється 150 років від дня народження майстра, багатогранний талант якого вражав усіх, хто стикався з його творчістю. Амета Калафатова по праву називають самим яскравим, обдарованим представником кримськотатарського образотворчого мистецтва початку XX століття.

За піввіковий період своєї творчості він створив близько 300 високомистецьких орнаментів для настінних розписів, тканин, вишивок, карбованих робіт. Лише мала частина його величезної спадщини представлена на виставці, яку організували його онуки - Асан Галімов, Рустем і Різа Ваапови.

Талановитий майстер Амет був самоучкою. Мистецтвознавець Ельміра Черкезова розповідає, що досконально опанувавши майстерністю «сандикчи» - «скринника», Амет Калафатов перейшов працювати у збройову майстерню, у якій мисливські рушниці, пістолети, шаблі, ножі з дерев'яними ручками виконувалися на високому рівні з великою майстерністю зі сталі особливої міцності.

Сьогодні майстерність Амета Калафатова продовжують його онуки і правнуки, кожний з яких успадкував одну з граней таланту прадіда. Серед його нащадків багато професійних художників - Рустем Ваапов, Мансур Ваапов, Діляра Галактіонова, Різа Ваапов. Ювелір Асан Галімов, відомі майстри з виготовлення ключів Мурат і Рефат Галімови - також з їхнього числа.

Його онуки згадують, що після революції майно Амета Калафатова тричі конфісковували, самого майстра двічі намагалися вислати з Криму, але повертали, тому що його талант був неперевершений.

«Амет Калафатов - це дуже яскрава особистість кримськотатарського національного декоративно-прикладного мистецтва. Він вніс величезний вклад у розвиток мистецтва Криму. На даній виставці в основному представлені орнаментальні композиції, тобто традиційний кримськотатарський орнамент», - відзначає Е. Черкезова.

Зброя, створена й оздоблена кримськотатарським орнаментом від Амета Калафатова, славилася по всій Європі. Сьогодні вцілілі роботи майстра зберігаються у музеях Москви, Санкт-Петербурга, Парижа, Лондона і навіть Пекіна.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Мистецтво кримських татар у контексті світового ісламського мистецтва

У Кримськотатарському музеї мистецтв відкрилася виставка «Золотої голки творіння»

Кримським татарам потрібний музей народної пам'яті

Відкрилася перша кримська філія віртуального музею «Ларішес»

Угорщина повернула Криму зразки культурної спадщини кримських татар

У Сімферополі відкрилася виставка Рустема Емінова «Унутма» («Пам’ятай»)

Оголошено конкурс на кращий сценарій повнометражного фільму про депортацію 1944 р.

Перший крок до відродження мистецтва каліграфії у Криму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.