Угорщина повернула Криму зразки культурної спадщини кримських татар

1
Пряжки жіночих поясів. Кримські татари. Таврійська губернія. Кінець XIX - початок XX століття
25.12.2009
Оцініть статтю: 
(278 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Віденський етнографічний музей повернув Бахчисарайському ханському палацу-музею низку предметів культурної спадщини кримських татар, вивезених у роки нацистської окупації Криму. Про це повідомила прес-служба Меджлісу кримськотатарського народу.

Урочиста церемонія передачі експонатів відбулася 21 грудня у Бахчисараї. Всього з Австрії до Криму повернулися 26 музейних предметів - витворів кримськотатарського декоративно-прикладного мистецтва, головним чином, зразки кримськотатарської вишивки, ткацтва, а також декілька робіт кримськотатарських ювелірів. Всі ці цінності у післявоєнний час опинилися у Віденському етнографічному музеї (Австрія), за ініціативою якого у 2008 році і було порушено питання про повернення експонатів на історичну батьківщину. У переговорах і проведенні відповідних експертиз брали участь дипломатичні представництва України та Австрії, Міністерство культури і туризму, Національна комісія з питань повернення до України культурних цінностей при Кабінеті Міністрів, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Віденський етнографічний музей.

Також у прес-службі відзначили, що передача австрійським музеєм експонатів стала першим випадком повернення до Криму предметів кримськотатарської культурної спадщини, викрадених у роки нацистської окупації Криму.

У музейних колекціях за межами Криму досі залишається значна кількість таких предметів, переміщених або переданих радянським керівництвом з музейних фондів Бахчисараю у 1950-1980-х рр. Бахчисарайський заповідник впродовж вже декількох років веде роботу щодо їх повернення: з Львівського музею історії релігії до Криму повернулися рукописні та стародруковані книги, складений каталог кримськотатарських книг і рукописів, що зберігаються у Російській національній бібліотеці Петербурга.

За матеріалами proUA.com

Посилання на тему:

Експонати «Салачика» передадуть Бахчисарайському заповіднику

У м.Старий Крим буде музей кримськотатарської етнографії

У Львові презентуватимуть історію та культуру кримців

Кримські татари вирішили пропагувати своє мистецтво

Кримський стиль

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.