«Аль-Джазіра» зняла фільм про боротьбу за повернення кримськотатарського народу

1
Фільм, знятий за свідченнями очевидців, розповідає історію їх вигнання і повернення на батьківщину
13.06.2012
Оцініть статтю: 
(316 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Катарський телеканал «Аль-Джазіра» у межах проекту «Аль-Джазіра Світ» демонструє новий документальний фільм про долю кримських татар, депортованих Сталіним у травні 1944 року до Середньої Азії.

Фільм, знятий за свідченнями очевидців, розповідає історію їх вигнання і повернення на батьківщину, яке почалося через сорок п'ять років.

Під час війни з Криму, де татари мешкали 700 років, було депортовано 218 тисяч татар, зараз тут їх налічується 300 тисяч, ще 150 тисяч сподіваються на повернення на батьківщину предків.

Режисер фільму Ахмет Севен заповнив недолік відеоматеріалів про події 1944 роки свідченнями тих, хто їх пережив.

«Кожен татарин, з яким я зустрічався в Криму, мав свою вражаючу історію. Вони розповіли мені про свої страждання в радянських трудових таборах, куди їх засилали, про довгу боротьбу за повернення…», – так що матеріалів виявилося навіть більше, ніж він очікував, коли задумав фільм.

Фільм також розповідає про трагічну долю мешканців татарського села на Арабатській стрілці, про яких «радянські солдати просто забули», а тому їх очікуала ще страшніша доля, ніж заслання. За свідченнями очевидців, мешканців села загнали на баржу і втопили у відкритому морі.

На сьогодні татари в Криму є меншістю, 5 тисяч осіб досі не мають нормального житла, оскільки їх старі будинки давно зайняті або зруйновані, підкреслює «аль-Джазіра».

Телеканал неодноразово звертався до теми депортації кримських татар та їх повернення. У 2006 році, напередодні річниці депортації, вийшов фільм «Нелегка доля кримських татар». А 3 лютого 2009 року в передачі «Народ і влада» був представлений репортаж на тему «Вигнані» - вигнані кримські татари, - що описав непросту ситуацію, яка склалася на даний момент на півострові.

За матеріалами Іслам для всіх

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.