ЕЛЬВІСА ТАТАРОВА: ХОЧУ ВІДОБРАЗИТИ ТЕ, ЩО ТАК ДОРОГО ДЛЯ НАС

Ельвіса Татарова: "Навіть якщо ви зайняті важливою справою, не можна залишати дитину без уваги"
13.01.2015
Оцініть статтю: 
(458 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Ельвіса Татарова - мусульманка, художник-кераміст, автор багатьох унікальних робіт, мама трьох дітей, щира і творча людина.

Все це поєднується в одній тендітній жінці, з якою ми сьогодні будемо знайомити наших читачів.

Ельвіса, розкажіть про себе, свою родину?

- Я народилася в Самарканді. Коли в 1988 році моя родина повернулася на батьківщину, мені було п'ять років. Пам'ятаю переїзд, облаштування в новому будинку... Продавати житло кримським татарам і влаштовувати їх на роботу вважалося злочином. Часи для мого народу були нелегкі.

Селище, в якому ми влаштувалися, мало велику потребу у фахівцях і тому батьки (інженер і лікар), з волі Всевишнього, знайшли роботу. Старші навчали нас: «По тому, як ви будете себе вести і як себе покажете, судитимуть про кримських татар в цілому». Минуло ще кілька років, і Крим став заселятися співвітчизниками.

Ми часто задаємося питаннями: як жити, як не загубитися нашому народу? Могли б ви дати якусь пораду?

- Ми повернулися, щоб відродити на основі Ісламу нашу унікальну культуру, щоб відродитися на рідній землі як нація, і кожен з нас повинен дуже старатися, а інакше все марно. Починати потрібно з себе, зі своєї родини. Необхідно прищеплювати дітям ісламські цінності, навчити їх розрізняти красиве і потворне: красиве - це те, що завгодно Аллагу, а потворне - те, що заборонено, і ніяк не інакше.

Зовсім недавно син прийшов зі школи засмученим і розповів, що на позакласному уроці говорили про свято Хеллоуін. Він не зрозумів, чому треба радіти і чому потрібно лякати інших... Якщо ми не будемо приділяти належної уваги освіті своїх дітей, сміття швидко займе місце в їх головах, і згодом радісно не буде нікому. Культивуйте мусульманські традиції, в тому числі сімейні, невеликі, але приємні: готуйте найулюбленіші страви по п'ятницях, ходіть у гості, в походи. Не знаю, чи є у мене право давати поради, адже я не фахівець, а просто мама.

Ельвіса, поділіться, як ви виховуєте своїх дітей?

- З милості Аллага у мене троє діток - це велика радість і в той же час велика відповідальність. Діти дуже потребують батьків. Прийде час, вони виростуть, але поки вони маленькі, їм необхідно приділяти багато часу. Навіть якщо ви зайняті важливою справою, не можна залишати дитину без уваги. Дайте дітям старий журнал - нехай виріжуть які-небудь картинки, а коли звільнитеся - приклейте їх на аркуш паперу. Складіть неймовірну казку, не хай мислять нестандартно, креативність ще ніколи не була перешкодою в чому-небудь. Я впевнена, що будь-який особистий досвід - будь то вирізування, нанизування намистин, ліплення пельменів або пришивання ґудзиків - набагато корисніше перегляду самого кращого розвиваючого мультфільму.

Коли ви захопилися творчістю? Що підштовхнуло до заняття керамікою?

- Творчістю полюбила займатися в дитинстві - малювала, ліпила, вишивала. Батьки ніколи не були проти того, що я приділяю цьому багато часу. Навпаки, вважали, що дитина повинна розвиватися гармонійно, і не слід опиратися її поривам. Вони возили мене в школу мистецтв. Навіть найраніші дитячі роботи мама брала до себе на роботу, пишалася навіть тоді. У неї і зараз в кабінеті є моя кераміка, люди заходять - впізнають. Для художника важливо, коли впізнають його роботи, мені дуже приємно.

Згодом я закінчила факультет мистецтв, відділення художньої кераміки. Глина - дивовижний, створений Аллагом, матеріал, дуже пластичний, благодатний. Вона володіє масою виразних властивостей. Працюю зараз вдома, без відриву від сім'ї. День планую сама, будь-яку справу починаю зі слів «бісмілляг». Все потрібно робити з радістю і сприймати позитивно.

Дуже важлива в творчості, чим би ти не займався, щирість. Потрібно робити неодмінно те, що подобається тобі самому, а не те, що зараз в моді чи є затребуваним, інакше пропадає індивідуальність, унікальність самовираження. Без цього не можна самореалізуватися, знайти себе в цьому багатоликому світі, зайняти своє місце, бути цікавим собі, суспільству, бути корисним, а це одна з форм поклоніння Всевишньому.

Що ви намагаєтеся закарбувати у ваших роботах?

- Старі кримські вулички з мінаретами, джерела (чешме), будинки під черепицею - все, що стрімко зникає, я намагаюся відобразити у своїх роботах. Все, що так дорого для нас. Крим змінюється і, зізнатися, не в кращу сторону. Він стає більш сучасним, але це не означає, що кращим: замість мечетей з'являються торгово-розважальні центри, замість тихих і затишних кав'ярень на кожному кроці питні заклади. Проїжджаючи по місту, ми бачимо, як все говорить тільки про одне: купи, розважайся, відпочивай, забудь про проблеми, відволікаючись від реальності, забудь, навіщо ти тут, як з'явився, хто тебе створив і куди потрапиш. Не складно втратити істину і піддатися спокусі.

Згадайте цінну пораду, яку ви отримали в житті.

- Мій учитель, Рустем-ага Якубов, дуже мудра людина, говорив: «Сізден арекет, Бізден Берекет». У російській мові немає аналога, але щось на кшталт: «Під лежачий камінь вода не тече», а правильніше розуміти слід, напевно, так: ви старайтеся, а результат від Аллага. По-моєму, дуже цінна порада.

Що побажаєте мусульманам Криму?

- Кримські татари, як частина мусульманського світу, повинні постійно пам'ятати, що наша культура заснована на Ісламі, і тільки нерозривно з релігією ми відродимо і будемо гідними продовжувачами пророка Мухаммада - кращого з людей, того, з кого ми зобов'язані брати приклад у всьому. Ми потребуємо знання нашої релігії, історії, освіти і завжди вдячні за те положення, в якому ми знаходимося.

Ельзара Юнусова

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.