Рідна мова - фундамент національної культури

Рідна мова - фундамент національної культури
22.02.2013
Оцініть статтю: 
(303 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

«Мова для культури - теж саме,
що центральна нервова система для людини ».
(Станіслав Лем)

Рідна мова - це відображення нації, її культури і традицій. За даними ЮНЕСКО у світі існує близько 6000 активно використовуваних мов. У такому різноманітті закладена велика мудрість Всевишнього, який сказав: «Ми створили вас народами і племенами, щоб ви пізнавали один одного ...» (Коран, 49:13).


Проникнути і зрозуміти культуру іншого народу дуже складно, однак знання мов допомагає нам в цьому, відкриває кругозір, змінює наше мислення і розуміння навколишнього світу. Знайомство і спілкування на інших мовах дає можливість пізнати наші відмінності, усунути національну ворожнечу, а також зміцнити взаєморозуміння, що і є, в свою чергу, ключем до збереження миру.







21 лютого - Міжнародний день рідної мови - дата, яка стосується скоріше мов національних меншин, якими є сьогодні на території України кримські татари. Вони дійсно втрачають рідну мову. Все це через проблеми в сфері освіти. Школи з кримськотатарською мовою навчання обслуговують тільки 10% корінного населення, а 48% кримських татар не вивчають рідну мову взагалі.


«Факультативно вивчаючи кримськотатарську мову одну годину на тиждень, жоден учень не здатний освоїти програму. І як він буде потім здавати тест на цій мові? Тому тести рідною мовою діти - кримські татари - не здають. В наслідок цього охочих вступати на спеціальність «кримськотатарська мова» за останні два роки все менше і менше. Рівень мовної підготовки абітурієнтів настільки низький ..! Можна сказати, що їх знання практично нульові.


Якщо на початку 2000-го року було 700-800 вчителів кримськотатарської мови, то сьогодні їх тільки 400. А в майбутньому може бути і ще менше. Який батько порадить своїй дитині таку освіту, знаючи, що вона залишиться безробітною? » - Пояснює Рефік Куртсеітов, історик, кандидат соціологічних наук, викладач Кримського державного інженерно-педагогічного університету (КГІУ).


Слід зазначити, що яким би випробуванням не піддавалась кримськотатарська мова, і як би нею не нехтували, вона все ж продовжує існувати. А майбутнє культури і традицій кримськотатарського народу буде залежати саме від носіїв мови. Бо рідна мова - це опора, фундамент на якому грунтується нація.


Хай допоможе Всевишній Аллаг кримськотатарському народу у збереженні культури, традицій і рідної мови.


Джинан Рубченкова

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.