У Криму презентували кримськотатарські словники та книжки

1
До уваги присутніх презентували Російсько - кримськотатарсько - український фразеологічний словник Сейрана Усеінова і Російсько - українсько - кримськотатарський словник юридичних термінів Олега Рустемова (Фото ark.gov.ua)
07.11.2013
Оцініть статтю: 
(231 оцінка)
Теги: 
oleg
Зображення користувача oleg.

5 листопада в День кримськотатарської мови та писемності в республіканській бібліотеці ім. І.Гаспринського пройшли заходи, приурочені до важливої ​​для кримськотатарського народу дати, серед яких була презентація словників.

Як повідомляється на сайті Ради міністрів АРК, святкові заходи організовані в рамках реалізації завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди, задоволення культурних і освітніх потреб національних меншин.


До уваги присутніх презентували Російсько - кримськотатарсько - український фразеологічний словник Сейрана Усеінова і Російсько - українсько - кримськотатарський словник юридичних термінів Олега Рустемова. Крім того, на заході працювала книжкова виставка «Наша мова — наше майбутнє» та виставка робіт художниць Зареми Молла і Ельміри Хайруллаевой.


На заході була присутня міністр культури АРК Олена Плакида, що висловилася про важливість кримськотатарської мови, її відродженні та збереженні. Періодично в Криму проходять заходи, спрямовані на допомогу у розвитку мови. Таким чином раніше в допомозі кримським татарам були відзначені Рада Європи з її Європейською хартією регіональних мов або мов меншин в Україні та Корпус Миру США.


Нагадаємо, що в даний момент кримськотатарська мова знаходиться в забутті. На думку багатьох фахівців мову корінних кримчан необхідно реанімувати. Причиною занепаду вважають відсутність шкіл з кримськотатарською мовою навчання, політика держави і, частково, байдужість кримськотатарської молоді до рідної мови.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.