«Її серце» Ахтема Сеітаблаєва: розповідь людської історії про матір і дітей

Відомий кримськотатарський кінорежисер Ахтем Сейтаблаєв.
03.12.2015
Оцініть статтю: 
(389 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

Відомий кримськотатарський кінорежисер навесні 2016-го року розпочне зйомки нового художнього фільму під робочою назвою "Її серце". Про це стало відомо 2 грудня на прес-конференції в Укрінформі. Виробництвом картини займеться компанія ТОВ «Ідас фільм», але в цілому це міжнародний проект, який на третину профінансує Державне агентство України з питань кіно.

− Ця історія документальна. Наш сценарій заснований на тому, як у місті Бахчисарай дівчина на ім'я Сайде Аріфова, кримська татарка, в період Другої світової війни врятувала від смерті близько 90 єврейських дітей. Їх направляли з Керченського дитбудинку для проведення дослідів в тодішню фашистську Німеччину до так званого «Лікаря Смерть» (Хайм Аріберт «Лікар Смерть» − австрійський лікар, німецький військовий злочинець, який проводив у концентраційному таборі Маутхаузен «медичні експерименти» на ув'язнених − ред.). Відбулася вимушена затримка у Криму, так вони потрапили під її крило, − розповів Ахтем Сеітаблаєв.

За словами кінорежисера, «останнім часом в Україні з'явився попит на свою історію, на бажання дізнатися якомога більше про тих, хто живе поруч». Ахтем Сеітаблаєв завив, що у фільмі будуть порушені важливі для сьогодення питання співіснування людей різних конфесій, різних переконань.

− Чому це важливо? Крим з давніх-давен був багатоконфесійною, багатонаціональною територією, і люди, що живуть на півострові, давно навчилися жити якщо не в абсолютній гармонії, то принаймні в повазі один до одного, тому що це був єдиний можливий спосіб просто жити. Одним з основоположних факторів того, що ми зараз знаходимося в стані війни, на мій погляд, є незнання один одного, того, хто живе поруч з тобою. У мене є відчуття, що система координат життя в нашій державі була нав'язана спеціально, за стародавнім римським правилом «розділяй і володарюй».

− Не буду говорити високих слів про свою місію, але так сталося, що сьогодні з кримських татар поки тільки в мене одного є можливість знімати фільми, які зачіпають історію мого народу. Більше того, абсолютно впевнений, що це надзвичайно важливо для більшої частини народу, до якого я маю честь належати. Тримаючи зв'язок зі своїми співвітчизниками в Криму, я знаю, наскільки для них важливо, що тут, на материковій Україні, завдяки Держагентству у справах кіно ми ще раз нагадуємо, що Крим − це Україна, й історія кримських татар надзвичайно важлива для нашої держави, − вважає Ахтем Сеітаблаєв.

Як зазначив кінорежисер, зараз більш ніж актуальний такий екскурс в історію «на тему співчуття, фундаментальних людських цінностей». Він сподівається, що політична складова фільму не буде основною, бо він хоче «розповісти людську історію про матір і дітей».

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.