Кримськотатарські страви чіберек та янтик внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України

Кримськотатарські страви чіберек та янтик внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
Кримськотатарські чебуреки
Кримськотатарські страви чіберек та янтик внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
Кримськотатарські янтики
Кримськотатарські страви чіберек та янтик внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
Кримськотатарські страви чіберек та янтик внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
02.08.2022
Оцініть статтю: 
(29 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Міністерство культури та інформаційної політики України внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України три нові елементи, серед них — «Практика та культурний контекст приготування чіберек та янтик — традиційних страв кримських татар». Ця позиція позначена в Переліку в розділі «Звичаї, обряди, святкування; Традиційні ремесла», а регіонами її поширення названо Херсонську область, Київ, Львів, Вінницю, Полтаву, Луцьк і Мелітополь Запорізької области. 

Як повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, цей наказ 25 липня підписав очільник міністерства Олександр Ткаченко.

«Сьогодні Національний перелік поповнився трьома новими елементами, що представляють українську культуру в її багатому розмаїтті, презентуючи як українське традиційне ремесло, так і традиційні страви кримськотатарського та угорського народів. Утім, найголовніше, що це ще одне свідчення життя і розвитку української культури та українських громад навіть попри війну», — зазначив міністр. 

Зазначено, що традиційний варіант приготування страв чіберек та янтик зберігається й передається з покоління в покоління практично в кожній кримськотатарській сім'ї. Останніми роками кримські татари активно поширюють свої національні стави в регіонах України, готуючи їх у кафе та ресторанах.

Чіберек (çiberek) — плескатий пиріжок з м'ясним фаршем, обсмажений в олії. Більшість жителів України знають цю страву під назвою «чебурек».

Янтик (yantıq) не відрізняється формою від чіберека. Головна відмінність між стравами — у способі приготування.

Нагадаємо, в березні 2018 року до Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України внесено кримськотатарський орнамент «орьнек». У 2020-му на сайті ЮНЕСКО разом із супроводжувальними документами розміщено презентаційний відеофільм, присвячений кримськотатарському національному орнаменту та його майстрам, що зберігають і відроджують це унікальне мистецтво, а 2021 року ЮНЕСКО внесла кримськотатарський орнамент «орьнек» до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. 

Отже, новими елементами нематеріальної культурної спадщини України визнано: «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області»; «Практика та культурний контекст приготування чіберек та янтик — традиційних страв кримських татар»; «Сливовий леквар — традиція приготування та культура споживання на Закарпатті».

Таким чином, нині Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України має 50 елементів.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.