На шляху до безмежності милості Господа: муфтій привітав мусульман з Рамаданом

На шляху до безмежності милості Господа:  муфтій привітав мусульман з Рамаданом
На шляху до безмежності милості Господа: муфтій привітав мусульман з Рамаданом
06.05.2019
Оцініть статтю: 
(147 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

З настанням ночі 5 травня 2019 року українські послідовники ісламу стали на нічні молитви-таравіх, а вдосвіта 6 травня прийняли сухур перед першим днем місяця посту, молитви й добрих справ.

«Ще до світанку ми вип’ємо останню склянку води, і будемо постити аж до заходу сонця. У травні і червні довгі світлові дні, але все у цьому житті минає, а наступне вічне життя ніколи не скінчиться», — такими словами муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» шейх Саід Ісмагілов 5 травня 2019 року привітав мусульман з початком Священного місяця Рамадан.

Відео зі словами привітання опубліковано у соціальних мережах, зокрема у Фейсбук і на каналі ДУМУ «Умма» відеохостингу YouTube.

«За декілька хвилин над Києвом сяде сонце і розпочнеться Священний Рамадан — місяць посту, молитви, Священного Корану і добрих справ. Багатьох мусульман зараз нема поміж нами, тому вони не можуть долучитися до посту і молитви! Проте з великої милості Всевишнього Аллага ми з вами зустрічаємо Священний місяць Рамадан. І вже сьогодні ввечері ми почнемо молитву-таравіх, а завтра вранці — наш великий піст. Посланець Аллага пророк Мухаммад (мир йому!) сказав: «Якщо той, хто дотримується посту, не припиняє брехати й робити негідні вчинки, то Всевишній Аллаг не потребує, щоб ця людина відмовлялася від їжі і напоїв». Тож найголовніше у Священному Рамадані — його духовна складова».

На сайті Духовного управління мусульман України «Умма» у зверненні до одновірців Саід Ісмагілов також наголошує, що духовна складова посту у Рамадан важливіша за фізичну. Говорячи про місяць посту, Муфтій підкреслює: «Це час, коли гріхи відпускаються, коли добрі справи примножуються, а милість Господа є безмежна. Усі раби Аллага, які щиро моляться і благають прощення, отримають його. За словами посланця Аллага, пророка Мухаммада (мир йому і благословення), Всемогутній і Всевишній Аллаг сказав: «Будь-яку справу син Адама (людина) робить тільки для себе, крім посту. Воістину, піст — заради Мене, і тільки Я обдаровую за нього».

Як підкреслює муфтій, піст — це не голод і спрага, його мета — правильні вчинки й утримання від поганого.

«Це бажання бути правдивим і справедливим, це духовна праця над собою. Але найголовніше — прагнення людини змінитися, наблизитися до Господа через каяття, молитву, читання священного Корану, милосердя і жертовність, виплату закяту й безліч інших добрих справ; очиститися, покаятися, щоб наприкінці Рамадану мати надію на милість і прощення Аллага. Закликаю вас, брати й сестри, не марнувати час і просити у цей священний місяць у Всевишнього пробачення за всі свої провини; старанно додержуватися правил посту, передусім його духовної складової. Не будьмо ж тими, про кого пророк Мухаммад (мир йому і благословення) казав: «Уся їхня «нагорода» за піст — лише голод і спрага, бо не змогли втриматися від гріховного». Саме внутрішній стан віри, смиренності, каяття, добра є найважливішим. Бажаю, щоб усі ми довели до кінця дні посту у молитві і встигли зробити якнайбільше добрих вчинків. Нехай у цей Рамадан Всевишній дарує нам Своє пробачення і Свою велику нагороду! Шановні брати і сестри! Ми маємо гідно прожити цей Священний місяць і вийти з Рамадану оновленими, очищеними, щасливими і радісними», — зауважує пан Ісмагілов.

У дописі духовного лідера мусульман України, розміщеному на сторінці шейха у соцмережі Фейсбук, Саід Ісмагілов також нагадує:

«Всевишній Аллаг у Священному Корані сказав: «Рамадан є місяцем, у якому було зіслано Коран — прямий шлях для людей, ясні знамення прямого шляху й розрізнення (істини від омани). Коли для когось із вас настане цей місяць, то нехай він постує. А якщо він хворіє, або знаходиться у дорозі, то нехай постить таку ж кількість днів в інший час. Аллаг бажає вам полегшення, а не труднощів; доводьте ж до кінця дні посту і звеличуйте Аллага за те, що Він вказав для вас прямий шлях; можливо ви будете вдячні!» (2:185). Рамадан — це місяць духовного оновлення, місяць посту, молитви, Священного Корану, любові до ближнього і благодійності. Це — місяць терпіння, а терпіння винагороджується Раєм.

Пророк Мухаммад (мир йому!) сказав: «Хто постить у Рамадан з вірою і надією, тому будуть пробачені його попередні провини».

…5 травня, з настанням ночі, мусульмани України стануть на нічні молитви-таравіх, а завтра настане перший день посту.

Тому молюся за те, щоб ми всі разом зібралися у Судний День й увійшли до Раю, через ворота ар-Райян, що відчиняться лише для тих, хто постив у Рамадан.

Благословенного і щасливого вам Рамадану, брати і сестри! Нехай Священний місяць Рамадан буде щасливим і благословенним для кожного з нас. Рамадан Карім!»

 

 

На шляху до безмежності милості Господа: муфтій привітав мусульман з Рамаданом
Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.