Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва

Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
В столиці послідовники Ісламу успішно збирають кошти на щоденні колективні трапези, роблячи перерву лише на один «санітарний день» в тиждень — щочетверга
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
В середньому кількість відвідувачів, які залишаються після вечірньої молитви (магріб-намаз) у мечеті Духовного управління мусульман України «Умма» на іфтар в Ісламському культурному центрі Києва, коливається в межах від тисячі осіб у звичайні дні тижня до півтори тисячі щосуботи і неділі
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
В середньому кількість відвідувачів, які залишаються після вечірньої молитви (магріб-намаз) у мечеті Духовного управління мусульман України «Умма» на іфтар в Ісламському культурному центрі Києва, коливається в межах від тисячі осіб у звичайні дні тижня до півтори тисячі щосуботи і неділі
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Деякі мусульмани взяли на себе завдання з приготування страв для іфтару
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Журналісти сайту Альраід підрахували, що на приготування страв для одного іфтару в столичному ІКЦ витрачається 140 кг рису, 200 л йогурту, 1000 курячих окостів — при цьому плов ще вимагає і рослинного масла, і спецій, й овочів
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Журналісти сайту Альраід підрахували, що на приготування страв для одного іфтару в столичному ІКЦ витрачається 140 кг рису, 200 л йогурту, 1000 курячих окостів — при цьому плов ще вимагає і рослинного масла, і спецій, й овочів
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
Від однієї до півтори тисячі тих, хто поститься, розговляються на іфтар в ІКЦ м. Києва
09.06.2017
Оцініть статтю: 
(350 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

В ісламських культурних центрах Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація «Альраід» місцеві громади проводять колективні іфтари для всіх відвідувачів мечетей. Кількість страв визначають, виходячи зі своїх можливостей. Однак в столиці послідовники Ісламу успішно збирають кошти на щоденні колективні трапези, роблячи перерву лише на один «санітарний день» в тиждень — щочетверга.

В середньому кількість відвідувачів, які залишаються після вечірньої молитви (магріб-намаз) у мечеті Духовного управління мусульман України «Умма» на іфтар в Ісламському культурному центрі Києва, коливається в межах від тисячі осіб у звичайні дні тижня до півтори тисячі щосуботи і неділі.

Скільки ж продуктів потрібно, щоб нагодувати таку кількість людей? Журналісти сайту Альраід підрахували, що на приготування страв для одного іфтару в столичному ІКЦ витрачається 140 кг рису, 200 л йогурту, 1000 курячих окостів — при цьому плов ще вимагає і рослинного масла, і спецій, й овочів (останні, до речі, потрібні і для всіляких салатів — і на порції в 200 гр на людину потрібно до 2 ц!) … Літраж води для чаю і зовсім величезний. Але ж є ще фініки, хліб, овочі…

Особливо хочеться сказати про тих мусульман, які взяли на себе завдання з приготування страв для іфтару. З ранку і до заходу сонця трудяться вони біля розпечених печей і казанів, щоб брати і сестри насолодилися їжею на спільній трапезі, підкріпили свої сили і змогли повністю віддати себе молитві таравіх.

Все це, як зазначає видання, можливо завдяки щедрості меценатів, які прагнуть жертвувати кошти на іфтари для примноження свого поклоніння в цей Священний місяць. Як відомо, хто нагодував того, хто постує, отримає таку ж нагороду, як і він — при цьому з нагороди того, хто постився, нічого не убуває!

Іфтари проходять і в інших мусульманських громадах. Наприклад, не так давно створене на підконтрольній Україні території Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим (муфтій — Айдер Рустемов) організувало такий захід в с. Новоолексіївка Херсонської області. Як повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook муфтій ДУМ АРК, це стало можливим завдяки підтримці «Діянет» Турецької Республіки та зусиллям місцевої релігійної громади «Іслям». У заході взяли участь понад сто чоловіків, жінок і дітей.

— У цей же вечір відбулася благодійне роздання продуктових пакетів для мусульманських сімей, — повідомив Айдер Рустемов.

Звичайно ж, не тільки в Священний місяць посту і молитви роблять добрі справи мусульмани, але в Рамадан такі акції милосердя, допомоги і підтримки тих людей, які опинилися в складних життєвих обставинах, обов’язково відбуваються у всіх ісламських культурних центрах Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація «Альраід». Як неодноразово підкреслювалося, Рамадан — це час втіленої щедрості, час турботи про інших. Ось чому мусульмани намагаються запрошувати бідних на іфтари і роздають більше милостині саме в цей період. До того ж багатьом надають допомогу продовольством, щоб люди могли протягом Священного місяця зосередитися на поклонінні, не турбуючись про хліб насущний.

На початку Рамадану така акція відбулася і в ІКЦ м. Києва — тут роздавали продуктові набори мусульманам-переселенцям з окупованих Криму та частини Луганської і Донецької областей. Кожен набір вагою понад 60 кг містив 5 літрів олії, борошно, цукор, рис, гречку, сухофрукти, чай тощо.

В Дніпрі також роздавали продуктові набори, в складі яких були крупи, макаронні вироби, цукор, 1 літр олії і 400 г масла вершкового, чай, сухофрукти (фініки для розговіння) та по дві курки.

У зв’язку з цим муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» шейх Саід Ісмагілов нагадує аят зі Священного Корану: «Ніколи ви не досягнете благочестя, поки не будете жертвувати на благодійність те, що дороге вам. І що б ви не пожертвували, воістину, Аллаг знає про це» (Коран 3:93).

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.