У столиці Таджикистану буде побудована мечеть на 150 тисяч чоловік

1
Таджицькі мусульмани.
05.10.2009
Оцініть статтю: 
(199 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У столиці Таджикистану Душанбе у поточному році почнеться будівництво Національної мечеті, яка претендує на те, щоб виявитися найбільшою у регіоні. Причому, не зважаючи на те, що її будівництво ще не почалося, розміри мечеті зростають буквально на очах.

Так, у липні поточного року представники Агентства з будівництва і архітектури при уряді Таджикистану повідомили, що приміщення нового молитовного будинку для мусульман буде розраховане на 60 тисяч чоловік. Проте днями з'ясувалося, що всередині мечеті, у галереях та на її площі одночасно зможуть здійснювати молитву до 150 тисяч чоловік. Про це було заявлено під час презентації проекту грандіозній мечеті, яка прошла у місті Дубаї, де зараз з візитом перебуває президент Республіки Таджикистан Емомалі Рахмон.

Мечеть, яка вже претендує на те, щоб стати найбільшою у країнах Центральної Азії, буде споруджена протягом п'яти років будівельною компанією Аднан Сафаріні з Об'єднаних Арабських Еміратів при фінансуванні Еміра держави Катар.

Національна мечеть Таджикистану буде розташована у центрі Душанбе, поряд із Таджицьким національним університетом, на площі у 7,5 гектарів. Комплекс споруд складатиметься з будівлі і місць здійснення молитви, бібліотеки, музею, залів для засідань і прийому гостей, а також зустрічей і переговорів, повідомляє QHA з посиланням на агентство Ховар.

«Мечеть прикрасять величний мінарет, 7 розписаних колон, що символізують сім рівнів світу і сім воріт раю, численні водоймища і фонтани, що свідчать про те, що Таджикистан є країною чистих вод, а також інші культурно-розписані елементи», - повідомляє джерело.

У плані територія мечеті матиме форму карти Таджикистану. На цьому, як повідомляють таджицькі ЗМІ, наполягав особисто глава держави Емомалі Рахмон. За іншою його пропозицією поряд з мечеттю буде побудований і ісламський університет.

Слід зазначити, що протягом останніх двох років Таджикистаном прокотилася хвиля ліквідації «неофіційних» і незареєстрованих мечетей. На думку властей, у період з 1993 по 2000 роки у різних районах таджицької столиці було побудовано безліч мечетей, які потім не узаконили свою діяльність. За даними прокуратури країни, у багатьох районах Таджикистану, у тому числі у столиці, число мечетей перевищувало кількість загальноосвітніх шкіл. Здається, тепер, зі спорудженням нової грандіозної мечеті, властям країни вдасться зібрати практично все доросле чоловіче населення столиці під одним дахом.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Влада позбувається мусульманських традицій

Президент Таджикистану закликає країни ОІК створити фонд допомоги бідним мусульманським державам

У таджицьких школах вводять вивчення ісламу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.