ЄС збирається визнати Аль-Кудс за палестинцями

1
Ініціатива ЄС передбачає заклик до розділу Єрусалима на дві столиці - ізраїльську і палестинську.
07.12.2009
Оцініть статтю: 
(122 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У вівторок розгнівана влада «Ізраїлю» засудила ЄС за можливу спробу домогтися визнання Східного Єрусалима столицею майбутньої палестинської держави шляхом розділу «вічної столиці» «Ізраїлю».

Офіційна пропозиція буде висунута на засіданні міністрів закордонних справ країн ЄС 7 грудня. Ініціатива передбачає заклик до розділу Єрусалима на дві столиці - ізраїльську і палестинську, пише ізраїльська газета Haaretz.

Проект відповідного документа також означає визнання Євросоюзом проголошеної в односторонньому порядку палестинської держави, до чого минулого місяця закликала ООН влада Палестинської Автономії.

Проект документа пропонує вирішення однієї із принципових проблем, що стоять на шляху укладання палестино-ізраїльського миру.

ЄС сподівається, що захід буде сприяти поверненню палестинців до переговорів, незважаючи на продовження будівництва ізраїльських поселень на Західному березі і в Аль-Кудсі.

У робочому документі сторони закликають «утриматися від провокаційних дій». Крім того, Рада ЄС підкреслює, що «ніколи не визнавала анексію Східного Єрусалима. В умовах справжнього миру, повинен бути знайдений шлях визначення статусу Єрусалима як столиці обох держав».

У документі також відкидаються зміни кордонів «Ізраїлю» за станом на 1967 р. і стверджується, що ЄС «у відповідний час зможе визнати палестинську державу».

Влада «Ізраїлю» обурена документом і розгорнула проти нього дипломатичну кампанію. Однак Haaretz пише, що «дипломати, близькі до ЄС, вважають, що прийняття документа практично неминуче».

«Процес, який очолює Швейцарія [як президент ЄС], негативно відбивається на можливості ЄС брати участь у якості значимого посередника у відносинах між «Ізраїлем» і палестинцями», сказав ізраїльський міністр закордонних справ.

Він заявив також, що Швеція недвозначно зайняла «антиізраїльську» позицію, що робить Європу недоречною у мирному процесі.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Генсек ООН закликав «Ізраїль» припинити провокації у Єрусалимі

Комісія ООН обговорить військові злочини «Ізраїлю» у секторі Газа

«Le Temps»: Палестинцям є за що ображатися на світ

Після бійні у секторі Газа на світ почали з'являтися діти із вродженими вадами

Правозахисники гостро критикують «Ізраїль»

''Насильство у Газі було поширеною практикою''

«Ізраїль» веде палестинців до катастрофи

ООН має намір висунути проти «Ізраїлю» обвинувачення у здійсненні військових злочинів

Ізраїльськими злочинами займеться Гаазький суд

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.