Іслам заохочує участь жінок у сфері ісламського фінансування

1
Іслам вітає участь жінок у бізнесі, який ведеться відповідно до правил шаріату
18.01.2010
Оцініть статтю: 
(368 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Незважаючи на важливе місце, яке іслам відводить жінкам у різних сферах життя, їхня участь в ісламській економіці недостатня. На думку експертів, для широкого залучення жінок у бізнес, необхідно поліпшити ситуацію у сфері навчання їх ісламському фінансуванню та розвивати фінансові продукти і послуги, орієнтовані на жіночу частину населення.

Іслам вітає участь жінок у бізнесі, який ведеться відповідно до правил шаріату, але необхідно створити для цього сприятливі умови, пише арабська газета «Аш-Шарк аль-Аусат». Мусульманські вчені відзначають, що іслам відводить важливе місце жінкам у багатьох сферах життя. У Корані їм присвячена окрема четверта сура «Жінки», що входить до числа семи найдовших розділів священної книги ісламу. Також про права жінок часто йдеться у Сунні (практиці пророка Мухаммада, мир йому), а відповідно до одного з хадісів (переказів про вчинки пророка), Мухаммад радився з однією жінкою, щоб показати людям, що з жінками можна консультуватися з різних питань.

Незважаючи на важливе місце у житті взагалі, роль жінок в ісламській фінансовій індустрії незначна, відзначається у статті. Жінки не займають належних їм позицій у цій сфері, навіть якщо вони є великими співвласниками якого-небудь бізнесу. Експерти Міжнародного ісламського фінансового форуму у Дубаї у 2007 році оцінювали обсяг участі жінок арабських країн Перської затоки в ісламській фінансовій сфері регіону у розмірі 35 мільярдів доларів.

Аналитики вважають, що жінки беруть недостатню участь у двох сферах – на ринку праці й у сфері бізнесу, передає інформагентство DV-news.

На думку автора статті, низький рівень зайнятості жінок в ісламській економіці пояснюється тим, що в ісламському світі нерозвинене навчання жінок ісламському фінансуванню. Ті деякі курси, які жінки мають можливість відвідувати, надають лише базові знання з ісламської економіки, і це не дає їм можливості займати високі пости у бізнесі, а обмежує кар'єру сферою продажу і низьких керівних посад.

У результаті виникає брак жінок в області ісламського фінансування. Також проникненню жінок у бізнес перешкоджає те, що умови праці не завжди відповідають шаріату, а це у свою чергу змушує жінок залишати фінансову сферу. Це приводить до того, що навіть у консервативних арабських країнах серед жінок спостерігається високий рівень безробіття.

Як ще одну важливу причину недостатньої залученості жінок в ісламську економіку експерти називають нестачу спеціальних фінансових й інвестиційних послуг, орієнтованих на жіночу частину населення. Потрібні нові ініціативи щодо залучення жінок в ісламську фінансову індустрію, такі як створення ісламських банків та інвестиційних компаній, що обслуговують жінок.

Для прикладу газета наводить кувейтську компанію Tejarati, що стала першою з фірм, що почала розглядати жінок як окрему групу клієнтів, а Міжнародна фінансова корпорація при співробітництві з рядом банків створила Всесвітню жіночу банківську асоціацію з метою інтеграції жінок в економіку.

За матеріалами DV-news

Посилання на тему:

Новини

Молода мусульманка досягла неймовірних успіхів у науці

Перші жінки в парламенті Кувейту

У Палестині з'явилися жінки-судді

До складу кабміну Саудівської Аравії вперше увійшла жінка

Жіночий прорив у країнах Затоки

Насправді не шаріат є проблемою для афганських жінок

Ісламські вчені та мислителі обговорюють становище жінки в сучасному світі

Наукові роботи

Місце і роль жінки у країнах ісламського світу та в українській культурі в історично-релігійних типологічних і генетичних зв’язках

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.