«Ізраїль» зазіхає на мечеті на Західному березі

1
В Ірані вперше прості жителі змогли визначити результат виборів
1
Мечеть Ібрахімі увійшла до списку ста п'ятдесяти нібито єврейських пам'яток культури, де буде проведена реставрація з метою повернути ізраїльтянам об'єкти їхньої історичної спадщини.
1
1
24.02.2010
Оцініть статтю: 
(354 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Ізраїльська окупаційна влада вирішили внести до списку об'єктів «єврейської» культурної спадщини дві стародавні мечеті, розташовані на окупованому Західному березі.

Про це повідомив ізраїльський прем'єр Беньямін Нетаньяху. За його словами мечеть Ібрахімі в Аль-Халілі і мечеть Білал у Віфлеємі увійшли до списку ста п'ятдесяти нібито єврейських пам'яток культури, де буде проведена реставрація з метою повернути ізраїльтянам об'єкти їхньої історичної спадщини.

«Дана заява є замахом на культурно-релігійні права палестинського народу», - вважає директор департаменту старожитностей палестинського міністерства туризму Хамдан Таха, повідомило 22 лютого незалежне інформаційне агентство Maan.

Обидві мечеті не входили в початковий план, представлений Нетаньяху 3 лютого. Однак під тиском правих міністрів, прем'єр прийняв рішення внести їх до переліку.

Мечеть Ібрахімі, побудована в 635 році є однією з перших ісламських культових споруд на території Палестини.

Проте єврейські фундаменталісти заявляють, що мечеті Ібрахімі і Білал, за їхньою версією, Усипальня патріархів і Гробниця Рахілі, належать до єврейської культури та історії.

«Замість того, щоб користуватися пам'ятками для проповіді миру, їх використовують як засіб пропаганди війни», - говорить Таха.

Він переконаний, що спроба приписати дві мечеті єврейській релігії і культурі «відображає штучно створену історію, яка служить виключно ізраїльській політиці розгортання будівництва поселень».

«Святині, шановані мусульманами, християнами та євреями повинні поважатися як культурно-релігійний символ, а не використовуватися як можливість блокувати міжнародні зусилля для досягнення мирної угоди».

Осуд

У понеділок палестинське населення Аль-Халіла оголосило загальний страйк на знак протесту проти рішення ізраїльської влади.

Мер міста Халед Аль-Есейлі закликав ЮНЕСКО вжити термінових заходів для захисту статусу мусульманських святинь. «Ми закликаємо ЮНЕСКО захистити мечеть Ібрахімі, запобігти оскверненню та спотворенню її рис».

Він нагадав, що згідно з нормами міжнародного права, у тому числі Гаазької конвенції, окупаційній владі заборонено посягати на історичну спадщину місцевого населення.

«Мова йде про дві мечеті, які проіснували в Аль-Халілі та в Віфлеємі сотні років, а дане рішення уряду Нетаньяху-Барака-Лібермана свідчить про те, що вони збираються продовжувати окупацію і кровопролиття в регіоні».

Різка критика пішла і з боку ізраїльських активістів мирного руху. «В усипальниці патріархів і Гробниці Рашелі Нетаньяху ховає дводержавне рішення і можливість переговорів з палестинцями», - сказав директор організації Peace Now Ярів Оппенгеймер.

Ліва ізраїльська партія Мерец також висловилася проти рішення прем'єр-міністра. Вона назвала його «ще однією спробою стерти кордони між державою «Ізраїль» і окупованими територіями», пише ізраїльська газета Yedioth Ahronoth.

«Все, що потрібно було - це трохи натиснути справа, і Нетаньяху підкорився. Це рішення робить абсурдною заяву Нетаньяху про дві держави для двох народів».

Мова йде про програмну промову ізраїльського прем'єра в університеті Бар-Ілан, що прозвучала влітку минулого року.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Палестинці звернулися до ООН, щоб зупинити будівництво музею на території мусульманського кладовища

ІСЕСКО б'є на сполох у зв'язку зі зносом «Ізраїлем» древньої мечеті

ЮНЕСКО закликає зупинити розкопки поблизу Аль-Акси

«Ізраїль» ставиться зі зневагою до предметів ісламської старовини, знайдених під час розкопок біля Аль-Акси

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.