Палестинці звернулися до ООН, щоб зупинити будівництво музею на території мусульманського кладовища

1
Один із випускників школи вже встиг стати першим представником України на Міжнародному конкурсі читців Корану в Дубаї.
1
За словами правозахисників, будівництво музею порушує релігійні та культурні права мусульман.
1
1
23.02.2010
Оцініть статтю: 
(318 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Палестинські і міжнародні активісти рухів на захист прав людини подали скаргу в ООН, вимагаючи припинити будівництво Музею толерантності на місці середньовічного мусульманського кладовища в Єрусалимі.

Учасники кампанії звернулися до Верховного комісара ООН з прав людини після того, як в 2008 році Верховний суд «Ізраїлю» відхилив апеляцію за позовом проти Центру Симона Візенталя, що запланував будівництво музею на ділянці кладовища Мамілли.

«Нам більше нікуди звертатися», сказала учасниця палестинської правозахисної організації BADIL Ранія Маді репортерам у Женеві, де була подана петиція. Будь-яке рішення Верховного комісара, не маючи обов'язкової юридичної сили, передбачає лише моральні зобов'язання відповідача.

За словами правозахисників, будівництво музею порушує релігійні та культурні права мусульман. Вони вважають, що подібний проект був би неможливий, якби мова йшла про місце єврейських поховань.

Петицію підписали майже 60 людей, чиї родичі поховані на кладовищі, що діяло з XIV століття до 30-х років минулого століття, передає «Іслам для всіх» з посиланням на sun-sentinel.com.

За твердженням керівників Центру Симона Візенталя, будівництво не потривожить жодної могили, оскільки буде вестися на ділянці, яку відведено під автостоянку ще 50 років тому.

Ізраїльський суд обґрунтував свою постанову тим, що в 1960 році, коли починалося будівництво автостоянки, не було висловлено жодних заперечень.

«На ділянці немає ні надгробків, ні пам'ятників, тому що вже п'ятдесят років або більше там знаходиться майданчик для паркування», - сказав засновник центру Симона Візенталя рабин Марвін Хіер.

«Ви можете апелювати хоч на місяць, це вам не допоможе, - сказав він в інтерв'ю агентству Associated Press. -Ми будемо продовжувати. Справу закрито».

Музей спланований за зразком подібного музею в Лос-Анжелесі, який існує з 1993 року, приваблюючи по 250 тисяч відвідувачів на рік.

Ізраїльська активістка, яка виступає проти проекту, Яел Лерер назвала «дивним жартом» будівництво Музею толерантності на місці кладовища.

«Міжнародна громадськість, якщо захоче, може з легкістю припинити будівництво», - вважає вона.

Активісти не згодні з пропозицією перепоховати останки мусульман або побудувати розділовий бар'єр між могилами та будмайданчиком, щоб будівництво не потурбувало поховання. Правозахисники домагаються того, щоб музей був побудований в іншому місці.

Стоячи на ділянці з покинутими могилами, до якого прилягає будмайданчик, 68-річна мешканка Єрусалиму Діала Хуссейні Даджані згадує, що приходила сюди разом з батьками, коли була дитиною. Вона каже, що тут поховані її дідусі та бабусі, тітки і дядьки. «Ці останки - наша історія», - каже вона.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Звіт «Міжнародної амністії»: Блокада Гази не пов'язана із захистом від ракет із сектора

«Ізраїль» втягує Газу у нову війну

Правозахисні організації стверджують, що світ зрадив Газу

Генсек ООН закликав «Ізраїль» припинити провокації у Єрусалимі

Комісія ООН обговорить військові злочини «Ізраїлю» у секторі Газа

ООН має намір висунути проти «Ізраїлю» обвинувачення у здійсненні військових злочинів

«Ізраїль» продовжить будівництво незаконних поселень на Західному березі ріки Іордан

«Ізраїль» ставиться зі зневагою до предметів ісламської старовини, знайдених під час розкопок біля Аль-Акси

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.