«Ізраїль» втягує Газу у нову війну

1
Хоча «Ізраїлю» звичайно не потрібні причини для атак проти палестинців, після воєнної операції 2008-2009 рр. симпатії міжнародного співтовариства на боці Гази, тому для чергової агресії йому потрібні виправдання
14.01.2010
Оцініть статтю: 
(211 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Своїми недавніми агресивними вилазками «Ізраїль» намагається спровокувати палестинські рухи опору на відповідні атаки, якими він може скористатися як приводом для початку нової воєнної операції у Секторі Газа, вважають аналитики.

«Суть останніх нападів гранично очевидна, і групи опору повинні чітко її усвідомлювати», - говорить політолог Талал Окав.

За останні десять днів «Ізраїль» наніс ряд ударів по території прибережного анклаву, убивши більше 12 палестинців. У понеділок палестинці відповіли ракетою «Касам», що приземлилася у пустелі Негев на півдні «Ізраїлю». Після цього під час зустрічі з представниками збройних сил «Ізраїлю» міністр оборони Ехуд Барак застеріг ХАМАС проти подальших дій, закликавши його не змушувати «Ізраїль» до вживання заходів. «Ізраїль», не вагаючись, почне ще одну війну, якщо того вимагатиме ситуація», - пригрозив він.

Однак аналітики вважають, що насправді «Ізраїль» очікує, що ХАМАС та інші рухи опору почнуть ракетні обстріли. «Якщо це відбудеться, в «Ізраїлю» буде ідеальний привід, щоб розв'язати нову війну», - стверджує Окав.

Він відзначає, що хоча «Ізраїлю» звичайно не потрібні причини для атак проти палестинців, після воєнної операції 2008-2009 рр. симпатії міжнародного співтовариства на боці Гази, тому для чергової агресії «Ізраїлю» потрібні виправдання.

Єдність

Професор політології в Ісламському Університеті Гази доктор Хані Альбасоос також вважає, що «Ізраїль» готується до нової війни. Він говорить про необхідність координації дій сил опору у відповідь на будь-які провокації сіоністів.

Аналітики переконані, що єдиним способом протистояти військовим планам «Ізраїлю» є єдина програма палестинського опору.

«Необхідно виробити єдину стратегію, -підкреслив досвідчений експерт і журналіст Мустафа Аль-Савваф. - Це відповідатиме інтересам усіх палестинців».

Савваф стверджує, що Газа стала легкою мішенню для «Ізраїлю», тому що Західний Берег залишився осторонь від подій. На його думку, одиночний опір Гази недоцільний, до нього повинен підключитися Західний Берег.

Член опікунської ради університету Аль-Азхар, Окав, висловив сподівання на те, що рухи опору не потраплять в ізраїльську пастку. «Ми повинні обрати правильний спосіб реакції на агресію. Ракети - не єдина відповідь. Реакція з нашої сторони повинна бути зваженою й одностайною».

У понеділок уряд ХАМАСу у Секторі Газа заявив про вжиті ним заходи щодо захисту вищих інтересів палестинського народу, що, на думку експертів, передбачає припинення ракетних обстрілів.

У цей час між ХАМАСом та «Ізраїлем» діє домовленість про припинення вогню, укладена після війни у Газі, нагадує «Іслам для всіх».

Психологічна війна

Як повідомляє «ІсламНьюз» з посиланням на «Палестин-інфо», прем'єр-міністр Палестини Ісмаіл Ханійя заявив, що уряд з глибоким занепокоєнням стежить за зростаючою агресивністю «Ізраїлю». Він закликав світове співтовариство вжити активних заходів для охолодження запалу ізраїльтян. «Ми вважаємо, що найближчим часом великої війни у регіоні не буде. Те, чим зараз займаються сіоністи у засобах масової інформації, є психологічною війною. Такі методи застосовувалися фашистською Німеччиною», - додав він.

Голова уряду національної єдності закликав усі сили опору виробити збалансовану стратегію, яка дозволить виступити єдиним фронтом проти будь-якої нової ворожої агресії.

За матеріалами «Іслам для всіх» і «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Новини

В Європі проводитиметься щорічний тиждень пам'яті палестинських борців проти окупації

Єгипет перешкоджає руху гуманітарного конвою, що направляється у Сектор Газа

Правозахисні організації стверджують, що світ зрадив Газу

В «Ізраїлі» зізналися у використанні органів палестинців

ЄС збирається визнати Аль-Кудс за палестинцями

Генсек ООН закликав «Ізраїль» припинити провокації у Єрусалимі

Правозахисники гостро критикують «Ізраїль»

Статті

Тарік Рамадан: Єгипет/Палестина - Стіна ганьби

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.