Звіт «Міжнародної амністії»: Блокада Гази не пов'язана із захистом від ракет із сектора

1
Блокада насправді не націлена на збройні групи, але, скоріше, карає все населення Гази, обмежуючи поставки продовольства, медичних товарів, устаткування для освіти і будматеріалів
20.01.2010
Оцініть статтю: 
(207 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Впливова правозахисна організація «Міжнародна амністія» заявила у своєму звіті під назвою «Удушення: сектор Газа під ізраїльською блокадою», що Тель-Авів повинен припинить осаджувати напівзруйнований анклав, де населення ледве зводить кінці з кінцями. Звіт приурочений до першої річниці воєнної операції «Ізраїлю» проти Гази.

«Блокада душить фактично кожний аспект життя населення Гази, більше половини якого становлять діти», - говорить Малкольм Смарт, директор регіонального підрозділу «Міжнародної амністії». У звіті сказано, що блокада Гази ніяк не пов'язана з прагненням «Ізраїлю» убезпечити себе від ракет, випущених із сектора, повідомляє «Іслам.ру» з посиланням на «IslamOnline».

«Реальність така, що блокада насправді не націлена на збройні групи, але, скоріше, карає все населення Гази, обмежуючи поставки продовольства, медичних товарів, устаткування для освіти і будматеріалів», - відзначається у звіті.

Насправді, «Ізраїль» блокує поставки навіть таких зовсім безпечних предметів гуманітарної допомоги, як зубна паста, мило або туалетний папір. Дефіцит будівельних матеріалів не дозволяє палестинцям заново відбудувати свої будинки, зруйновані ізраїльською армією. Велика кількість людей змушена місяцями тулитися у наметах або саморобних хатинах, додають правозахисники.

У звіті «Міжнародної амністії» відзначається також стрімке зростання безробіття у Газі. Крім того, більше половини шкіл у блокованому анклаві знаходиться у жалюгідному стані, у результаті чого величезна кількість дітей не може продовжувати середню освіту.

«Ізраїльські офіційні особи багаторазово не впускали у Газу вантажівки з медичною допомогою, відправлені Всесвітньою організацією охорони здоров'я, без будь-яких пояснень», - йдеться у звіті.

На думку правозахисників, Єгипет також доклав руку до страждань палестинців, оскільки влада нерегулярно відкриває КПП у Рафаху - єдиний прикордонний термінал, що не контролюється ізраїльтянами.

«Міжнародна Амністія» також засудила Каїр за спорудження металевих загороджень на кордоні із Сектором Газа з метою блокувати тунелі, які стали для палестинців справжніми артеріями життєзабезпечення, передає «Іслам для всіх» з посиланням на alarabiya.net.

«Однак як окупаційна влада «Ізраїль» у першу чергу відповідає за забезпечення благополуччя жителів Гази», - заявила «Амністія».

У понеділок виповнився рік з часу укладення двостороннього договору про припинення вогню, який поклав кінець 22-денній війні у Газі. Під час ізраїльської воєнної операції загинули 1400 палестинців, була практично зруйнована інфраструктура регіону.

За матеріалами «Іслам.ру» і «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

«Ізраїль» втягує Газу у нову війну

В Європі проводитиметься щорічний тиждень пам'яті палестинських борців проти окупації

Єгипет перешкоджає руху гуманітарного конвою, що направляється у Сектор Газа

Правозахисні організації стверджують, що світ зрадив Газу

Генсек ООН закликав «Ізраїль» припинити провокації у Єрусалимі

Правозахисники гостро критикують «Ізраїль»

«Le Temps»: Палестинцям є за що ображатися на світ

Статті

Тарік Рамадан: Єгипет/Палестина - Стіна ганьби

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.