У мусульманок Саудівської Аравії все більше можливостей зробити кар'єру

У мусульманок Саудівської Аравії все більше можливостей зробити кар'єру
30.03.2010
Оцініть статтю: 
(215 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Мусульманки Саудівської Аравії останнім часом отримують все більше можливостей висуватися і зробити кар'єру. Недавній приклад - 43-річна Ляма аль-Сулейман була призначена на посаду заступника голови Саудівської торгівельно-промислової палати, пише «Bloomberg».

«З королем Абдуллою все змінюється, і жінки мають набагато більше можливостей», - говорить Аль-Сулейман, одягнена в чорну абайю і чорну хустку. На сьогодні майже 60% студентів у саудівських вузах - жінки, тобто в найближчі роки нове покоління кваліфікованих фахівців-жінок вийде на ринок праці.

У лютому минулого року король Абдулла призначив жінку до свого кабінету міністрів - Нура бинт Абдулла аль-Фаїз стала заступником міністра освіти. Також король відкрив у країні університет, який дозволить дівчатам отримати вищу освіту у сфері юриспруденції або технічних наук, тоді як раніше дівчатам були доступні тільки педагогічний і медичний факультети.

Більш того, король всупереч опозиції з боку ряду державних діячів і чиновників призначив 12 жінок до Ради Шури - консультативний орган, що складався раніше зі 150 чоловіків. Жінки будуть брати участь у засіданнях Шури через відеоконференцзв'язок.

В даний час основними сферами зайнятості жінок залишаються освіта та медицина. Близько 40% саудівських лікарів - жінки, за даними правозахисної групи «Freedom House». 84% жінок, які працюють у державному секторі, зайняті у сфері освіти. Однак деякі члени королівської сім'ї зловживають емансипацією жінок - у принца-мільярдера Аль-Валіда бін Таляля в 58-поверховому офісному будинку в Ер-Ріяді жінки працюють пліч-о-пліч з чоловіками в неформальній обстановці і не носять хіджаб.

За матеріалами «Іслам.ру»

Посилання на тему:

Жінки-адвокати будуть допущені до судів Саудівської Аравії

Іслам дозволяє «змішання статей», стверджує саудівський вчений

Саудівська Аравія виділяє $400 мільярдів на інноваційні проекти

У Саудівській Аравії відкрився сучасний університет

У Саудівській Аравії пройде конкурс краси "Місс моральність"

Саудівська влада охоронятиме не знищені пам'ятники історії Ісламу

До складу кабміну Саудівської Аравії вперше увійшла жінка

В Саудівській Аравії розпочато будівництво найбільшого у світі університету для жінок

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.