Палестинцям загрожує нова хвиля масової депортації

1
Від нових порядків постраждають у першу чергу резиденти Гази, які живуть на Західному березі, а також члени сімей жителів Західного берега, що мають інше громадянство.
15.04.2010
Оцініть статтю: 
(247 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

За повідомленнями ізраїльських правозахисників, новий наказ ізраїльського військового командування може стати правовою базою для вигнання десятків тисяч палестинців з території Західного берега в Сектор Газа і за кордон.

На армійському Інтернет-сайті були опубліковані відповідні накази, які набули чинності у вівторок.

Згідно з цими розпорядженнями, «диверсантом» буде вважатися будь-яка особа, «що не має передбаченого законом дозволу» знаходитися на Західному березі. При цьому не вказується, який саме документ буде вважатися «дійсним дозволом». Покаранням, за таке «проникнення» буде вигнання з території або семирічне ув'язнення.

Правозахисні організації стверджують, що дані накази носять настільки неоднозначний характер, що під категорію «порушників» можуть підпадати практично всі жителі Західного берега. Крім того, військове командування не вказало, які необхідні дозволи, щоб уникнути депортації.

Висилка правопорушників буде проводитися за 72 години, що стосується апеляцій, їх будуть приймати тільки протягом восьми днів.

«Ґрунтуючись на попередньому досвіді, ми можемо припустити, що влада збирається скористатися цим, як обґрунтуванням для виселення палестинців із Західного берега на територію Гази, не звертаючись до суду», сказала представниця організації B'tselem Саріт Міхаелі (Sarit Michaeli).

Уродженці Гази, які фактично проживають на Західному березі, виявляються найбільш вразливими за нових порядків, оскільки в посвідченнях особи, виданих їм ізраїльською владою вони значаться, як жителі Сектора Газа.

Глава палестинської делегації на мирних переговорах з «Ізраїлем» Саєб Ерекат (Saeb Erekat) вважає, що розпорядження військового керівництва «спрямоване проти простих палестинців і зазіхає на основні права людини». За його словами, тепер палестинців можуть перетворити на злочинців на своїй рідній землі.

Ерекат впевнений, що від нових порядків постраждають у першу чергу резиденти Гази, які живуть на Західному березі, а також члени сімей жителів Західного берега, що мають інше громадянство. Таким чином, в групі ризику опиняються десятки тисяч людей.

За повідомленням газети Haaretz, термін «диверсант» буде також застосовуватися до палестинців, що живуть в Єрусалимі, громадян дружніх з «Ізраїлем» країн (наприклад, США) та ізраїльських громадян - однаково арабів і євреїв», при цьому в кожному випадку, рішення «приймається на розсуд уповноважених членів командування Сил Оборони «Ізраїлю».

Журналісти Haaretz припускають, що новий порядок, найімовірніше, буде застосовуватися в першу чергу проти палестинців, зареєстрованих як резиденти Сектора Газа.

Військове командування «Ізраїлю» на окупованому Західному березі має право видавати власні накази, які володіють законною силою, але можуть бути скасовані за рішенням виконавчої чи судової влади.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Ізраїльські бульдозери зносять будинки в Газі

В Єрусалимі пройшли запеклі зіткнення ізраїльської військової поліції з корінними жителями древнього міста

Газа: тисяча днів блокади

Ердоган закликав до укладення близькосхідного миру на справедливих умовах

ООН: «Ізраїль» сіє відчай у Газі

В міжнародному тижні проти ізраїльського апартеїду беруть участь понад 40 міст світу

Рішення проблеми палестинських біженців - ключ до миру на Близькому Сході

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.