Викладання ісламу у німецьких школах

1
Мечеть «Меркез» у Дуйсбурзі одна з найбільших у Європі
23.10.2009
Оцініть статтю: 
(557 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У зв'язку зі зростанням інтересу немусульман із числа жителів Німеччини до Корану у найближчі місяці на полки німецьких книгарень надійдуть десятки нових видань перекладів цієї священної книги мусульман. Німецькі видавництва поставили перед перекладачами ціль не лише максимально точно передати найбільш важкі для розуміння уривки, відтворити філософію книги, а й зберегти поетичність Корану, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Видавництво «Ферлаг дер Вельтрегіонен» уклало контракт на переклад Корану з лінгвістом і перекладачем з арабської Ангелікою Нойвірт, яка керує проектом із вивчення Корану в Академії наук Берлін-Бранденбург.

У видавництві «Хердер» (Фрайбург) готується до виходу у світ переклад Корану, підготовлений дослідником ісламу Ахмадом Міладом Карімі, який народився у Кабулі і навчався у Німеччині. Книга вийде у палітурці з темно-червоної шкіри з позолоченим зрізом. Кожна сторінка буде прикрашена художнім орнаментом.

За замовленням видавничого будинку «Ц.Х.Бек» над перекладом книги працює відомий у ФРН дослідник ісламу Хартмут Бобцин. Його версія перекладу вийде у розкішній шкіряній палітурці.

А от видавництво «Патмос» (Дюссельдорф) вирішило перевести Коран з англійської на німецьку. За основу взятий переклад, зроблений у 1980 році Леопольдом Вайсом (Мухаммадом Асадом) з арабської на англійську. У видавництві вважають, що у Європі немає більш кваліфікованого знавця арабської мови, ніж Вайс, який однаковою мірою володів класичним арабським і рядом діалектів. (Вайс помер у 1992 році).

Переклади Корану передбачається використовувати у німецьких школах на заняттях з основ ісламу, які проводяться німецькою мовою і є частиною навчальної програми. 700 тис мусульман, що проживають у ФРН, - діти шкільного віку. Тільки у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія число мусульманських учнів у середніх школах становить близько 100 тис. У ряді шкіл, наприклад, у Берліні мусульмани становлять більше половини учнів. Уроки релігій у німецьких школах проводяться відповідно до Основного закону країни. «Конституцією ФРН проголошена свобода віросповідання, - сказав голава МВС ФРН Вольфганг Шойбле. - У суспільстві, де все релігії рівноправні, уроки ісламу бачаться доцільними».

Відповідно до статті 7 Конституції ФРН «освіта перебуває під наглядом держави. Уповноважені на виховання особи мають право вирішувати, чи буде дитина брати участь у релігійних заняттях. Викладання релігії у публічних школах є обов'язковим, за винятком неконфесіональних шкіл. Релігійне навчання проводиться відповідно до принципів релігійних об'єднань, при збереженні права на нагляд з боку держави. Учитель не зобов'язаний викладати релігію проти своєї волі». Оскільки у Німеччині діє принцип свободи віросповідання, то й участь у заняттях добровільна. До 14 років рішення приймають батьки. Після досягнення 14-літнього віку учень вирішує сам, чи хоче він відвідувати заняття з теології і філософії. У Конституції не сказано, чи вправі школяр вивчати саме ту віру, яку він сповідує.

Останніми роками німецькі видавництва стали активно випускати дитячі книги про іслам німецькою мовою. Першим підручником з ісламу для середніх шкіл стала книга під назвою «Сапфір». Його автором став експерт з ісламу Лам’я Каддор з Мюнстерського університету. Торік у світ вийшли перші підручники з ісламу для 5 і 6 класів німецькою мовою. До цього педагоги з числа іммігрантів і німецьких дослідників ісламу, яких запрошували у школи як педагогів, користувалися навчальними посібниками власного виробництва.

Зараз у видавництвах ФРН готуються навчальні посібники для учнів початкових шкіл і старшокласників. Вузи розпочали підготовку 3 тис викладачів ісламу. Для цього у ряді університетів відкриті відділення ісламської теології і педагогіки. Перша кафедра шкільного ісламу була створена в університеті Мюнстера у 2004 році. Сьогодні число викладачів ісламу не перевищує 150 чоловік. З метою забезпечення державного нагляду німецька влада допускає проведення уроків ісламу лише німецькою мовою незалежно від національності учнів для того, щоб перешкодити поширенню у школах радикальних ідей і вербуванню підлітків у терористичні організації. Викладачі зобов'язані бути на заняттях у звичайному одязі.

У німецьких школах викладається ліберальний іслам без фундаментальних ідей і вчень. Уроки релігії, які проводяться у ФРН під кутом зору католицької або євангелічної галузей християнства, уже давно як обов'язковий предмет включені у програму німецьких шкіл. Оцінки з цього предмету виставляють в атестат зрілості. У Бремені церква відсторонена від викладання релігії, там у школах проводять так звані «позаконфесійні християнські уроки». За бажанням батьків-атеїстів у ряді шкіл існує обов'язковий «духовний» предмет. У землі Північний Рейн-Вестфалія - «філософія», у Гамбурзі й Берліні - «етика», у ході вивчення якої учнів знайомлять з моральними цінностями і основами філософії поза зв'язком з релігією. Уроки релігії у Берліні пропонуються у вигляді факультативу.

На відміну від уроків з християнства, ціль яких полягає у тому, щоб зміцнити віру, заняття з ісламу проводяться для поширення інформації про мусульманську релігію, для знайомства з Кораном і вченням пророка Мухаммеда. Інша ціль уроків ісламу полягає у тому, щоб надати мусульманам допомогу в інтеграції і запобігти загрозі формування паралельного суспільства. Тим часом мусульманські об’єднання прагнуть змінити характер викладання і перейти від просвітительських занять до уроків, що зміцнюють віру. До цього часу релігійне виховання мусульман проходило за стінами шкіл, нерідко під впливом экстремістськи налаштованих муллів. Вперше викладання ісламу на добровільній основі було введено у 2006 році у школах федеральної землі Баден-В’юртемберг.

У Німеччині проживають близько 4,5 млн мусульман, що становить п'ять відсотків від кількості населення країни. Близько 30 відсотків із них регулярно приходять на молитву. Раніше у Німеччині мусульманські молитовні доми розміщували у житлових будинках і офісних будівлях на окраїнах міст. За останні роки у зв'язку зі зростанням самосвідомості німецьких мусульман у ФРН було побудовано більше 200 розкішних мечетей з куполами і мінаретами. Одна з найбільших європейських мечетей «Меркез» розташована у Дуйсбурзі. У Європі Німеччина лідирує за кількістю споруджуваних мечетей, тому що у багатьох містах уже давно проживає багато іноземців-вихідців із мусульманського світу.

За матеріалами ІТАР-ТАСС

Посилання на тему:

У німецькому парламенті рекордна кількість депутатів-мусульман

Німецький мусульманин відстояв у суді право молитися на перервах у школі

У Німеччині планують запровадити викладання ісламу в школах

Мусульман у Німеччині виявилося більше, ніж вважалося

У Бундесвері чекають молодих мусульманок

Германія схвильована скандальними пропозиціями міністра внутрішніх справ

В Німеччині громадське телебачення розпочало трансляцію ісламських проповідей

Німецькі мусульмани об'єдналися в єдину організацію

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.