Саудівська Аравія виділяє $400 мільярдів на інноваційні проекти

1
За задумом короля Абдалли ібн Абдель-Азіза, університет у Тувалі дозволить арабам і мусульманам «зробити стрибок у вік високих технологій».
09.10.2009
Оцініть статтю: 
(202 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Іслам ніколи не був противником науки і прогресу, а мусульманська культура вносила і вносить гідний вклад у розвиток людської цивілізації. З такими словами звернувся король Абдалла ібн Абдель-Азіз до учасників грандіозної церемонії відкриття найбільшого у регіоні науково-технологічного університету.

Майбутній міжнародний центр сучасних знань розмістився на півострові Туваль, за 80 км. від Джідди - літньої королівської резиденції на побережжі Червоного моря. Саудівський монарх зібрав почесних гостей під гігантським тентом площею два мільйони квадратних метрів і представив їх очам масштабний макет свого дітища.

«Впродовж 25 років я мріяв здійснити цей проект», - сказав 85-річний правитель королівства, який носить титул шерифа - охоронця ісламських святинь Мекки і Медіни. За його задумом, університет у Тувалі дозволить арабам і мусульманам «зробити стрибок у вік високих технологій».

Заняття в аудиторіях уже почалися, повідомляє Іслам.ру з посиланням на «Известия». Першими студентами стали 314 чоловік із 60 країн (за 8-10 років чисельність учнів планується довести до двох тисяч чоловік). На високі оклади запрошені понад 70 учених із зарубіжних країн - зарплата деяких з них склала $90 тисяч доларів на рік, з повним пансіоном. Викладання ведеться англійською мовою.

Багатюще королівство - найбільший світовий виробник нафти - планує витратити у найближчі п'ять років до $400 мільярдів на різні інноваційні проекти і диверсифікацію економіки. Спорудження об'єкту у Тувалі і його обслуговування обійдеться у $10 мільярдів.

Ректором університету став Чун Фон Шіх, який протягом дев'яти років очолював Національний університет у Сінгапурі. Саудівський науковий центр уже придбав 14-й за світовим рейтингом суперкомп'ютер. Його назвали «шахін» - на честь породи найшвидших у світі соколів - улюбленців членів саудівської королівської сім'ї.

За матеріалами Іслам.ру

Посилання на тему:

У Саудівській Аравії відкрився сучасний університет

Арабські вчені першими розшифрували стародавні єгипетські рукописи

Саудівська Аравія не довіряє медичним дипломам України

За Конституцію в Саудівській Аравії — Коран, за карний кодекс — шаріат

Саудівські консерватори вимагають заборонити показувати жінок по телевізору

Саудівська влада охоронятиме не знищені пам'ятники історії Ісламу

До складу кабміну Саудівської Аравії вперше увійшла жінка

В Саудівській Аравії розпочато будівництво найбільшого у світі університету для жінок

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.