Соборна мечеть - це духовне багатство Сімферополя, - посол Азербайджану

1
«Міська влада повинна розуміти, що якщо у місті живуть мусульмани, значити будівництво мечетей необхідно. Вони повинні зробити все, щоб люди мали можливість молитися», - Талят Мусеіб оглу Алієв.
09.10.2009
Оцініть статтю: 
(225 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Тривале невирішення місцевою владою питання будівництва Соборної мечеті у Сімферополі є неправильним. Про це кореспондентові QHA повідомив Надзвичайний і Повноважний посол Азербайджану в Україні Талят Мусеіб оглу Алієв.

«Я вважаю, що це неправильний крок з боку місцевої влади. Чим більше конфесій будуть діяти у Криму, тим краще будувати демократичне суспільство», - відзначив посол.

На його думку, Соборна мечеть обов'язково повинна бути побудована і «кримські татари, азербайджанці, казахи, узбеки та інші народи, що сповідують іслам повинні мати свій Дім Бога - свою мечеть».

Також, він додав, що для врегулювання ситуації навколо будівництва Соборної мечеті «не обов'язково проводити референдум, для цього необхідно, щоб міська влада прийняла правильне рішення, з огляду на потреби духовного збагачення мусульман Криму і, зокрема, Сімферополя. Чим здоровіше суспільство, тим менше різних порушень законів і громадського порядку».

«У столиці Азербайджану місті Баку проживають 300 католиків, незважаючи на це, була побудована католицька церква. На відкриття цієї церкви приїхали високопоставлені чини з Ватикану. Адже це не погано», - підкреслив Талят Алієв.

За його словами, населення, що сповідує іслам, не можна розглядати як нечисленне. «Адже це не має ніякого значення, у кожної конфесії повинен бути дім Божий».

Посол стверджує, що мечеті ніколи не порушували екологію навколо себе, «адже це не завод, не фабрика і не підприємство, що може забруднювати навколишнє середовище. Міська влада повинна розуміти, що якщо у місті живуть мусульмани, значити будівництво мечетей необхідно. Вони повинні зробити все, щоб люди мали можливість молитися».

Алієв проінформував, що в найближчий місяць відвідає Крим і обов'язково зустрінеться з міською владою Сімферополя.

«Я спробую пояснити своє бачення і погляди, щоб хоч якось посприяти вирішенню даного питання», - сказав він.

«Міська влада повинна розуміти, чим більше буде церков, мечетей і синагог, тим краще буде для суспільства, міста і регіону. Їхнє будівництво й діяльність потрібно розглядати однаковими підходами і створити для них однакові умови. Цю добру справу потрібно завжди підтримувати. У цьому питанні не повинно бути політики, потрібно враховувати інтереси суспільства», - підсумував посол Азербайджану.

Нагадаємо, 8 грудня відбулася зустріч Голови Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемільова з Надзвичайним і Повноважним послом Азербайджану в Україні Талятом Алієвим.

На зустрічі на прохання посла Азербайджану Мустафа Джемільов пояснив ситуацію, що склалася з виділенням земельної ділянки по вул. Ялтинська, 22 для будівництва Соборної мечеті. Талят Алієв висловив готовність зі свого боку посприяти в урегулюванні питання про будівництво Соборної мечеті, а після прийняття усіх необхідних рішень щодо виділення землі - і в питаннях будівництва.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Українська влада ігнорує проблему будівництва Соборної мечеті

Влада Сімферополя відтягує будівництво Соборної мечеті, - Р. Чубаров

Міськрада Сімферополя відклала обговорення питання про Соборну мечеть на осінь

Тимошенко пообіцяла посприяти у вирішенні проблем кримських мусульман

Мер Сімферополя не проти будівництва Соборної мечеті, але в іншому місці

Соборна мечеть повинна бути побудована на затвердженому місці, - постпред Президента в АРК

Мер Сімферополя заговорив про компроміс у питанні будівництва Соборної мечеті

Екс-спікер кримського парламенту просить владу Сімферополя вирішити питання з Соборною мечеттю

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.