Утвердження свободи совісті і віросповідання – основа для формування толерантного суспільства, держпрограма

Утвердження свободи совісті і віросповідання – основа для формування толерантного суспільства, держпрограма
20.04.2010
Оцініть статтю: 
(170 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Державній програмі економічного та соціального розвитку України на 2010 рік утвердження свободи совісті та віросповідання визначено як одне з основних завдань у питанні формування толерантного суспільства.

15 квітня Верховна Рада прийняла за основу проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. Документ передбачає різні заходи Кабінету Міністрів відносно соціально-економічного розвитку країни у поточному році. При цьому низка з них стосується питань державно-конфесійних відносин, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Проект Державної програми наводить перелік основних проблем, пов’язаних з формуванням толерантного суспільства. У пункті 2.7 розділу «Гуманітарна сфера» проекту зазначено про необхідність приведення законодавства у сфері свободи совісті у відповідність до міжнародних стандартів та міжнародних зобов’язань України.

Документ також констатує незавершеність процесу повернення релігійним організаціям культових будівель та іншого церковного майна, а також заявляє про необхідність подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин. Крім цього у проекті вказується на наявність загрози міжконфесійних і міжнаціональних конфліктів, проявів радикалізму та релігійного екстремізму.

Утвердження свободи совісті та віросповідання у Державній програмі на 2010 рік визначено як одне з основних завдань у питанні формування толерантного суспільства.

Серед цілей та очікуваних результатів у сфері свободи совісті та віросповідання у підпункті 2.7.1 програми Уряд передбачив наступне:

- утвердження міжконфесійного порозуміння;

- активізація процесу повернення релігійним організаціям колишніх культових споруд та іншого церковного майна;

- вдосконалення законодавчої бази у сфері державно-конфесійних відносин та свободи совісті та приведення її у відповідність до міжнародних зобов’язань України.

Задля утвердження свободи совісті та віросповідання Державною програмою передбачені наступні заходи:

- реалізація заходів щодо повернення релігійним організаціям колишніх культових споруд та іншого церковного майна шляхом активізації роботи Комісії з питань забезпечення прав релігійних організацій (виконавець – Держкомнацрелігій, термін виконання – протягом року);

- розроблення проекту Закону України «Про Концепцію розвитку державно-конфесійних відносин в Україні» з метою гармонізації державно-конфесійних відносин (виконавець – Держкомнацрелігій, термін виконання – протягом року);

- розроблення проекту Плану заходів з підготовки відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі (виконавець – Держкомнацрелігій, термін виконання – червень 2010 року).

Проект Закону України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік» (реєстр. №6305, автор – Кабінет Міністрів) під час голосування у Парламенті в першому читанні (за основу) підтримало 242 народних депутата. Серед них по фракціях: Партія регіонів – 171, БЮТ – 10, НУНС – 13, КПУ – 25, Блок Литвина – 19, позафракційні – 4.

Відповідно до рішення Верховної Ради зазначений законопроект має бути підготовлений до другого читання по скороченій процедурі та буде розглянутий вже на наступному пленарному тижні.

За матеріалами ІРС

Посилання на тему:

Глави українських конфесій закликають Прем'єр-міністра Азарова до діалогу та конструктивної співпраці

Нова парламентська коаліція декларує утвердження свободи совісті й віросповідання

Новий Віце-прем’єр з гуманітарних питань: Нам слід пам'ятати, що Україна – поліетнічна країна

Лавринович: Україна – поліетнічна і полірелігійна країна

Спроби обмежити релігійні свободи зустрінуть серйозний опір, - Ю.Решетніков

Представники Уряду, Парламенту та громадськості проаналізували стан та тенденції державно-конфесійних відносин в Україні у 2009 році

Стан релігійної свободи в Україні - на високому рівні

Розпочала роботу Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.