Нова Соборна мечеть у Луганську - чинник міжконфесійного миру і злагоди

1
В.о. посла Кувейту в Україні переконаний, що Соборна мечеть у Луганску обов'язково буде послом миру і добра на українській землі
01.06.2010
Оцініть статтю: 
(238 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Іслам закликає мусульман любити всіх людей однаково незалежно від їх віросповідання. І Соборна мечеть, що недавно відкрилася у Луганську, яка зведена на одній вулиці з православним храмом, обіцяє стати чинником міжконфесійної дружби і злагоди не лише у Луганській області, а й у всій Україні.

Про цю важливу роль нового духовного центру мусульман говорили всі почесні гості, що прибули 29 травня на урочисте відкриття першої у Луганську і найбільшої в області Соборної мечеті.

Так, голова Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд» Ісмаїл Кади у своєму виступі зазначив значущу роль мусульман у розвитку українського суспільства. «Україна – це багатонаціональна, багатоконфесійна країна, де мусульмани і представники інших конфесій живуть у мирі і злагоді», - сказав І. Кади.

Він висловив сподівання, що нова мечеть, як і інші культові споруди, відіграватиме свою роль у розповсюдженні миру, злагоди і взаєморозуміння на українській землі.

Іслам – це мир

В.о. посла Кувейту в Україні пан Талал Аль-Газза звернув увагу присутніх на те, що Іслам – це покірність і одночасно мир. «Саме слово «іслам» від кореня «салям», який закликає і зобов'язує кожного мусульманина любити всіх людей однаково незалежно від їхнього віросповідання», - підкреслив почесний гість з Кувейту.

Він висловив упевненість, що дана мечеть обов'язково буде послом миру і добра на українській землі. «Просимо Всевишнього, щоб він допоміг у подальшій роботі в даній мечеті й піднятті духовності в Луганську і на Україні», - сказав в.о. посла.

Представник державної адміністрації і заступник мера м. Луганська Заза Зухбая від імені обласної ради і мера міста привітав мусульман із цим знаменним днем. «Цей день важливий не лише для мусульман, які проживають у нашому місті, але важливий і для нашого міста, тому що це перша мечеть, яка побудована і відкривається на його території», - сказав чиновник.

Він повідомив, що в Луганській області у мирі і злагоді проживають більше 120 національностей, які представляють різні конфесії.

«Я думаю і сподіваюся, що відкриття цієї мечеті послужить подальшому зміцненню відносин між різними конфесіями, що проживають у нашій області», - сказав представник Луганської ОДА.

Іслам був завжди присутній у Луганському регіоні

У свою чергу завідувач відділом релігії і національностей Луганської ОДА Казенко Олександр у своєму виступі зазначив, що Луганська область з її багатою культурою завжди включала всі компоненти ісламської традиції.

За його словами, за весь час з моменту заснування першої ісламської громади і до сьогоднішнього дня мусульмани Луганської області активно беруть участь у громадському житті, добродійності й акціях, направлених на збереження міжнаціональної і міжконфесіональної злагоди. І відкриття Соборної мечеті стало «результатом цієї роботи і їхніх зусиль».

Він особливо відзначив той факт, що поряд з мечеттю знаходиться православний храм Дмитра Солунського. Самe розташування поряд цих духовних святинь символізує дружбу і злагоду між людьми.

А. Казенко побажав добра і здоров'я учасникам проекту, щасливого майбутнього духовній святині мусульман, і висловив сподівання, що вона буде не лише духовним центром Луганська, а й стане відомою за його межами.

На завершення свого виступу від імені державної обласної адміністрації чиновник вручив почесні грамоти будівельникам і благодійникам, що взяли участь у зведенні духовного центру луганських мусульман.

Серед інших, володарем почесної грамоти став керівник мусульманської громадської організації «Салам» м. Луганська Сейфулла Рашидов.

Власкор.

Посилання на тему:

Новини

В Луганську відбулося урочисте відкриття Соборної мечеті

ДУМУ «Умма» запрошує на урочисте відкриття Соборної мечеті у Луганську

В Луганську урочисто відкриється перша мечеть

У Луганську відбувся семінар «Достоїнства мусульманської сім'ї»

Статті

Іслам у сучасному Луганському регіоні

Огляд преси

Мусульмани відкриють у Луганську мечеть. І будуть щорічно вітати християн з Великоднем («ОстроВ»)

Під знаком півмісяця. Поклонятися Аллаху у Луганську непросто («Молодогвардеец»)

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.