Новий посол Ірану має грандіозні плани щодо товарообміну з Україною

1
Нинішній річний обсяг товарообміну між Україною та Іраном не відповідає наявному потенціалу і тим можливостям, які існують, переконаний Акбар Гасемі
04.06.2010
Оцініть статтю: 
(245 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Києві до виконання своїх обов'язків приступив новий Посол Ісламської Республіки Іран Акбар Гасемі. Головним своїм завданням він вбачає налагодження тісніших економічних відносин з Україною.

Досвід у пана посла чималий — 29 років він займається дипломатією, останнім часом представляв Іран у Єгипті, а по закінченню терміну перебування там, йому запропонували очолити дипмісії Ірану у декількох країнах, але він обрав саме Україну.

«Зараз починається новий період співпраці між нашими країнами. Нинішній річний обсяг товарообміну між нами ($1 млрд.) не відповідає наявному потенціалу і тим можливостям, які існують», — заявив посол в інтерв'ю газеті «Сьогодні».

За його словами, цей потенціал міг дати набагато більшу цифру, ніж товарообіг Ірану з іншими країнами, який у нинішніх умовах складає $14 млрд. з Туреччиною, $3 млрд. з Туркменістаном, з Казахстаном у перспективі намічається зростання товарообігу до $10 млрд.

Пан Гасемі сподівається, що під час виконання своєї місії йому вдасться досягти й вищих результатів. «В Єгипті я керував диппредставництвом Ірану, і товарообмін між Іраном та Єгиптом був збільшений у декілька разів», - зазначив він.

За словами посла, наші країни цікавить багато напрямів і галузей економіки: літакобудування, спорудження електростанцій, сільське господарство, будівництво автомобільних і залізних доріг, а також сфера науки і освіти, та багато інших.

«Завдяки зміцненню дружніх відносин між двома країнами багато комерційних підприємств України можуть понизити негативний ефект від світової кризи відносно своєї країни, і навіть відновити зростання виробництва та прийти до процвітання», - заявив він.

Нові можливості

Пан Гасемі зазначив, що Україна за своїм географічним положенням є центром Європи і СНД, а Іран — центр Близького і Середнього Сходу і регіону Персидської затоки. За його словами, Ісламська Республіка Іран володіє необхідним потенціалом і можливостями, щоб здійснювати реекспорт зернових і металопрокату через порти Персидської затоки у країни Азії, Персидської затоки та Африки.

«Ми можемо здійснювати реекспорт енергоносіїв. Можемо розширити транспортні коридори, як повітряні, так і наземні й морські. Ми готові відновити консультації й розглянути ті сфери, у яких раніше було почато співпрацю і в яких були перервані переговори кілька років тому, зокрема, у сфері транспортування іранського газу через Грузію й Україну у країни ЄС. Ми можемо виконувати немало спільних проектів в інших країнах, і Україна могла б також приєднатися до цих проектів на підрядній основі», - заявив новий посол Ірану.

Але здійснення цих проектів залежатиме від волі керівництва двох країн. В Ірані сподіваються, що за нового Президента України Віктора Януковича будуть створені нові можливості для подальшого розвитку наших взаємин.

Пан посол також розповів, що найближчим часом іранський президент відвідає Тбілісі, де готуються до підписання ряд ірано-грузинських договорів.

Посол у відповідь на питання про те, чи стоїть на порядку денному візит Президента Ірану доктора Махмуда Ахмадінежада в Україну заявив, що такі візити вимагають певної підготовки, «і ми поки не можемо з цього приводу робити прогнози».

За матеріалами «Сьогодні»

Посилання на тему:

Новини

Виставка марок Ісламської Республіки Іран пройде на київському головпоштамті

В. Янукович сподівається на ефективне співробітництво з країнами Сходу

Призначено нового посла Ісламської Республіки Іран в Україні

Україна вперше бере участь у виставці мас-медіа у Тегерані

Іран запросив молодіжну збірну України на чемпіонат світу з волейболу сидячи

Україна та Іран хочуть разом будувати літаки та вагони

Огляд преси

Що громадяни України знають про Ісламську Республіку Іран?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.