Могильов виправдав себе щодо висловлювань про Депортацію та події на Ай-Петрі

Могильов виправдав себе щодо висловлювань про Депортацію та події на Ай-Петрі
19.06.2010
Оцініть статтю: 
(215 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

16 червня Верховна Рада України не підтримала проект постанови про звільнення Анатолія Могильова з поста міністра внутрішніх справ. Опозиція звинувачувала його в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, безсторонніх висловлюваннях на адресу українських політиків та допущенні смертей затриманих у міліції.

Як наголошується на офіційному веб-сайті парламенту, із зареєстрованих 408 нардепів документ підтримав

лише 141 депутат. Проти висловилися 12 чоловік, утрималися – 2, не проголосували – 253.

Ініціаторами документа, зареєстрованого у ВР України 20 травня 2010 року, виступили чотири депутати від фракції Блок «Наша Україна – Народна самооборона», зокрема голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов.

У зв'язку з цим, сьогодні, 18 червня, міністр відзвітував перед депутатами про свою роботу, а також відповів на їхні питання.

Так, на запитання Мустафи Джемільова щодо опублікованої у газеті «Кримська правда» статті Могильова під заголовком «У Криму назріває конфлікт за косовським сценарієм», де кримські татари називалися «Посібниками Адольфа Гітлера», Могильов заявив, що не виправдовував Депортацію кримськотатарського народу в 1944 році, а лише висловлював думку про те, що під час сталінського режиму постраждали не лише кримські татари, а й українці, і росіяни, і голодомор був один для всіх, тому адекватна допомога повинна бути для всіх.

Могильов відзначив, що тут «із контексту вирвали багато фраз окремих, перебрехали інформацію. Не виправдовував я депортацію, всі постраждали. Але не можна окремій групі людей говорити про свою особливу скривдженість».

Мустафа Джемільов також звернув увагу на події на горі Ай-Петрі 6 листопада 2007 року, коли «Беркут» застосовував зброю проти неозброєних мирних громадян. На це Могильов заявив, що коли «Беркут» оточив будівлі кримських татар і заблокував усі під'їзди до них, «ці підприємці (за словами Могильова, на Ай-Петрі кримські татари вели комерційну діяльність – ред. QHA) на знак протесту почали палити вогнища, й кидати у них вибухонебезпечні предмети. Через підвищену небезпеку їх довелося зупинити із застосуванням сили».

Нагадаємо, що під час своєї діяльності у якості голови кримської міліції Могильов керував 6 листопада 2007 року спецоперацією на плато гори Ай-Петрі (Ялта), в ході якої спецпідрозділи кримської міліції застосували безпрецедентне по своїй жорстокості насильство проти кримських татар. Того дня озброєні бійці «Беркута» жорстоко побили кілька десятків кримських татар, що захищали свої будівлі, при цьому кадри даної спецоперації були показані по всіх телеканалах Криму й України. Один із кримських татар тоді отримав кульове поранення, проте міліція не призналася в тому, що постріл був зроблений з міліційної зброї.

Також, тоді Могильов підкреслив, що впевнений у тому, що дії співробітників правоохоронних органів не виходили за рамки закону.

Меджліс кримськотатарського народу, у свою чергу, не раз звинувачував Могильова у перевищенні повноважень і допущенні неправомірних дій міліції стосовно кримських татар під час подій на плато Ай-Петрі 6 листопада.

Керівництво Меджлісу вимагало відставки Могильова й притягнення його до кримінальної відповідальності.

Призначений за декілька днів до нового року виконуючим обов'язки начальника кримського главку Микола Ільїчов заявив, що дії правоохоронців на Ай-Петрі були незаконними й пообіцяв розібратися з винними.

За матеріалами «КІА» і QHA

Посилання на тему:

Кримські татари обурені призначенням Могильова главою МВС України

Суд виніс вирок у справі кримськотатарської сім’ї, що постраждала у результаті нападу «Беркута»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.