У парламенті запропонували відзначити на державному рівні 90-річчя Амет-Хана Султана

У парламенті запропонували відзначити на державному рівні 90-річчя Амет-Хана Султана
26.07.2010
Оцініть статтю: 
(298 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про відзначення на державному рівні 90-річчя з дня народження двічі Героя Радянського Союзу, військового льотчика Амет-Хана Султана. Документ опублікований на офіційному веб-сайті парламенту країни.

Проект відповідної постанови вніс на розгляд парламенту народний депутат від «Блоку Юлії Тимошенко» Володимир Яворівський.

Зокрема, в документі йдеться, що в рамках святкування будуть організовані тематичні виставки, присвячені життю і діяльності льотчика. Крім того, Державному комітету телебачення і радіомовлення України буде рекомендовано організувати показ тематичних теле-, радіопередач, присвячених Амет-Хану Султану, забезпечити висвітлення заходів у ЗМІ.

Згідно з документом, також передбачається випустити серію поштових марок і провести ремонтно-реставраційні роботи у музеї льотчика в Алупці.

Нагадаємо, у січні поточного року кримсько-татарські авіатори звернулися до тодішнього спікера парламенту автономії Анатолія Гріценко з проханням про перейменування сімферопольського аеропорту на «Міжнародний аеропорт «Сімферополь» імені двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана».

Міністерство транспорту і зв'язку України заявило про відсутність жодних проблем, пов'язаних з присвоєнням імені Ахмет-Хана Султана сімферопольському аеропорту, відзначивши, що для вирішення цього питання потрібна лише добра воля кримських депутатів.

Держсекретар республіки Дагестан відправив кримсько-татарським льотчикам листа, у якому підтримав ідею перейменування сімферопольського аеропорту.

Для довідки

Амет-Хан Султан (1920-1971 рр.) - двічі Герой Радянського Союзу, підполковник, заслужений льотчик-випробовувач СРСР, лауреат Державної премії, учасник Великої Вітчизняної війни, льотчик-винищувач. Свого часу зробив 603 бойових вильоти, збив особисто 30 і в складі групи - 19 літаків ворога.

Після війни Амет-Хан Султан був узятий на роботу льотчиком-випробовувачем.Випробував перші реактивні літаки МіГ-15, МіГ-17 і МіГ-19, всього 100 типів літаків і їх модифікацій. Загинув у випробувальному польоті.

За матеріалами КІА

Посилання на тему:

Новини

Дагестан підтримав перейменування аеропорту Сімферополя на честь Амет-Хана Султана

Аеропорт «Сімферополь» отримає ім'я Амет-хана Султана

В Сімферополі вшанували пам'ять славетного сина кримськотатарського народу Амет-хана Султана

Статті

Крила Ісламу. Історія мусульманської авіації

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.