Табір «Крим-Січ» – це ідеологічний бізнес-проект «ряджених» козаків, – експерт

1
«Табір «Крим-Січ» - це швидше гра «Зірниця», ніж справжнє якесь воєнізоване формування, а його організатори, можна сказати, ряджені».
23.09.2010
Оцініть статтю: 
(365 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Міжнародний табір «Крим-Січ», який вже впродовж декількох років функціонує в районі Ескі-Кермен у Бахчисараї, ні що інше, як бізнес проект для відмивання грошей, який для залучення більшого капіталу поставлений на «ідеологічні рейки» міжрелігійного і міжетнічного протистояння. Про це кореспондентові QHA заявив директор Центру близькосхідних досліджень (Київ) Ігор Семиволос.

У коментарі щодо нашумілої історії з дитячим воєнізованим табором «Крим-Січ», у якому кримські «козаки» навчали «відбивати напад ісламістів», експерт зазначив: «Це організовується вже не один рік і це - непоганий бізнес-проект для відмивання грошей як для тих, хто виділяє під це землю, так і для організаторів, які велику частину виділених на це коштів просто крадуть».

Він додав, що на ідеологічні рейки це ставиться для «успішнішого залучення засобів і капіталів».

Слова організатора табору, так званого «козачого отамана» Сергія Юрченко про те, що мета табору – це «православний захист від мусульман» Ігор Семиволос прокоментував, як несерйозний вислів.

Експерт підкреслив, що для суспільства зараз украй важливо фіксувати і не забувати подібні випадки і вислови. За його словами, коли прийде час, ці люди отримають по заслузі й тоді головне - знати цих людей і що вони робили.

При цьому, експерт зазначив, що не варто сильно переоцінювати мілітаризований характер подібних явищ.

«Табір «Крим-Січ» - це швидше гра «Зірниця», ніж справжнє якесь воєнізоване формування, а його організатори, можна сказати, ряджені. Причому, багато представників інших «козачих» формувань їх такими й вважають», – додав Семиволос.

Провокація і розпалювання міжнаціональної ворожнечі

У свою чергу голова Постійної комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим з міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян Ремзі Ільясов розцінює діяльність «козаків» як провокацію.

«Як можна коментувати факт існування такого табору і дії людей, які цим займаються? Це - провокація», – заявив він у коментарі кореспондентові QHA.

У той же час, політолог Олексій Гарань вважає, що діяльність подібних угрупувань у Криму повинна стати об'єктом уваги з боку Служби безпеки й Міністерства внутрішніх справ.

«Якщо цей табір існує й називає себе «православним для боротьби з ісламом», то це вже викликає питання, тому що у нас такі парамілітарні утворення заборонені, це розпалювання міжнаціональної ворожнечі», - сказав Гарань у коментарі tochka.net.

Нагадаємо, Табір «Крим-Січ» у поточному році функціонував на території заповідника Ескі-Кермен у Бахчисараї з 3 по 15 серпня. У таборі брала участь молодь віком від 10 до 18 років із Росії, Білорусії й України. З дітьми займалися рукопашним боєм, лісовим орієнтуванням, альпінізмом, скелелазінням.

Табір проводиться так званим «Об'єднанням козаків Криму» на чолі з «отаманом» Сергієм Юрченко вже впродовж декількох років.

За матеріалами ЗМІ

Посилання на тему:

НЕК визнав висловлювання козачого отамана скандально відомої общини Соболь такими, що розпалюють національну ворожнечу

«Козаки поза законом» проти законної вимоги мусульман Криму

«Кримські козаки» закликають до помсти

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.