В ході візиту прем'єр-міністра Туреччини до України, сторони обговорять співробітництво і безвізовий режим

В ході візиту прем'єр-міністра Туреччини до України, сторони обговорять співробітництво і безвізовий режим
24.01.2011
Оцініть статтю: 
(376 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

На запрошення президента України Віктора Януковича сьогодні до Києва з дводенним офіційним візитом прибуває прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таййіп Ердоган. Як повідомляє прес-служба Президента, візит буде направлений на активізацію і подальший розвиток двостороннього діалогу на високому політичному рівні, перш за все у торговельно-економічній і інвестиційній сферах, з метою наповнення стратегічного партнерства між двома країнами практичним змістом.

Після приходу до влади Віктора Януковича в лютому минулого року зовнішня політика України зазнала істотні зміни. Керівництво країни взяло курс на «економізацію» міжнародних зв'язків, і в цьому контексті Туреччина є одним з головних торговельно-економічних партнерів Києва у Чорноморському регіоні, пишуть сьогодні «РІА Новини».

Торгівля і пересування без кордонів

Товарообіг між Україною і Туреччиною в 2010 році склав 5 мільярдів доларів, проте Київ і Анкара планують збільшити його до 8 мільярдів. Не в останню чергу це залежить від створення зони вільної торгівлі, про необхідність якої говорить і українська, і турецька влада. Сторони вже провели декілька раундів переговорів, і від візиту Ердогана експерти чекають якщо не підписання угоди, то хоча б оголошення конкретних термінів зняття торгових бар'єрів між країнами.

Разом зі створенням зони вільної торгівлі Туреччина виступає й за взаємне скасування віз. Офіційна Анкара зазначає, що максимально спростила візовий режим для українських громадян, в той же час громадянам Туреччини потрібно подолати багато бюрократичних процедур для в'їзду на Україну.

Окрім географічного сусідства, Україну і Туреччину об'єднує прагнення стати членом Європейського союзу. Українське керівництво сподівається в 2011 році підписати угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є угода про створення зони вільної торгівлі.

Інфраструктурні проекти

Україна останній рік активно просуває на міжнародній арені ідею створення декількох транспортних коридорів, які з'єднають Азію із Західною Європою, а Балтійський регіон - з Чорноморським. Тема спільних транзитних проектів, на думку експертів, обговорюватиметься і в ході візиту глави турецького уряду на Україну.

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу озвучив ідею створити транспортний коридор «Україна-Турція-Єгипет» і другий - від Балтійського побережжя до Червоного моря, який пройде через Литву, Білорусію, Україну, Сирію і Йорданію. Київ, у свою чергу, запропонував Анкарі приєднатися до залізничного проекту з перевезення контейнерів «Вікінг», учасниками якого, окрім України, є Литва і Білорусія.

Окремо, на думку українських політологів, під час візиту прем'єр-міністра Туреччини обговорюватиметься проект будівництва окружної дороги навколо Чорного моря. Відповідний меморандум був підписаний урядами держав - членів Організації Чорноморського економічного співробітництва ще в квітні 2007 року в Бєлграді. Планується створити кільцеву високопропускну автомагістраль протяжністю понад 7,1 тисяч кілометрів, яка пройде через Туреччину, Грузію, Росію, Україну, Молдавію, Румунію, Грецію, Болгарію.

Очікується, що будівництво, експлуатація і реконструкція дороги фінансуватимуться за рахунок державних і приватних коштів. Можливе використання грошей з фондів Євросоюзу і позик міжнародних фінансових інститутів.

Залучення інвестицій

Уряд України в 2011 році планує залучити близько 12,5 мільярдів доларів інвестицій на модернізацію економіки. Політологи очікують, що в ході переговорів українське керівництво переконуватиме турецьку делегацію на чолі з Ердоганом активніше інвестувати в Україну.

За даними українського державного комітету статистики, реальні турецькі інвестиції в економіку на сьогоднішній день складають 170 мільйонів доларів. Разом з тим, за даними посольства України в Туреччині, цей показник перевищує 2 мільярди доларів. Дипломати зазначають, що турецькі бізнесмени вважають за краще інвестувати від фірм, зареєстрованих у Західній Європі.

Окремо, як очікується, сторони обговорять спільні проекти по підготовці Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, матчі якого відбудуться в Україні і Польщі.

Як повідомлялося раніше, в рамках підготовки до офіційного візиту турецького прем'єра до України, Туреччину відвідав Глава Верховної Ради України Володимир Литвин. Спікер перебував з офіційним візитом в Туреччині 16-18 січня.

За матеріалами «РІА Новини»

Посилання на тему:

Новини

Голова Меджлісу кримськотатарського народу зустрівся з президентом Туреччини

Литвин запропонував Туреччині відновити програму допомоги кримським татарам

Туреччина просить посприяти у відкритті офісу TIKA у Києві і генконсульства у Сімферополі

Український і турецький спікери розраховують на поглиблення співпраці

Україну з офіційним візитом відвідає прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган

Туреччина чекає відповіді України щодо скасування віз

Статті

Today's Zaman: Турецько-українські відносини мають увінчатися скасуванням віз

До нового рівня українсько-турецького співробітництва

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.