Today's Zaman: Турецько-українські відносини мають увінчатися скасуванням віз

Today's Zaman: Турецько-українські відносини мають увінчатися скасуванням віз
12.11.2010
Оцініть статтю: 
(261 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Зараз найкращі часи у відносинах України й Туреччини. Завдяки співпраці у проекті «Набукко» вони можуть стати ключовими країнами на енергетичному транзитному шляху. Тільки-от на знак щирої дружби між обома країнами треба чимшвидше запровадити безвізовий режим – пише Реджеп Коркут для турецької газети Today’s Zaman.

Кінець холодної війни і зникнення радянської загрози відкрили шлях до значних змін у геополітичному становищі Туреччини.

Водночас ці зміни означають, що Туреччина повинна зайняти різні позиції стосовно Балкан, Чорноморського регіону, Кавказу, Балтійських країн та Близького Сходу. Утім, до недавнього часу це ніяк не позначалося на зовнішній політиці Туреччини. Та після того, як Ахмет Давутоглу посів пост міністра закордонних справ, вузол у турецькій зовнішній політиці почав розв’язуватися.

Міністерство закордонних справ на чолі з Давутоглу вивело зовнішню політику Туреччини на «стратегічну глибину». Цей підхід великою мірою покладається на створення нових шляхів співпраці з країнами на Чорному морі. Як наслідок – турецько-українські відносини нині переживають один із найсильніших періодів. Туреччина бачить в Україні нову торговельну ціль, а Україна тримає Туреччину в фокусі своїх енергетичних ініціатив.

Посилення і поглиблення відносин між Туреччиною та Україною тоді, коли обидві країни досягають успіху у розвитку своїх економік, має позитивний вплив на їхній економічний розвиток. Оскільки обидві держави відчувають потребу в нових ринках, стало очевидним, що Туреччина та Україна як ніколи важливі одна для одної. Для Туреччини Україна – з її обсягом ринку, зручним географічним розташуванням, відкритою економікою та ринком праці – приваблива країна з погляду інвестування та покращення регіональних відносин.

Україна, що шукає сильних союзників серед незалежних країн, бачить у Туреччині стратегічну партнерку. Ясно засвідчила це підписана у травні «Декларація про створення Стратегічної Ради високого рівня між Україною і Туреччиною». Видається, що за підписанням цієї декларації стоять плани співпраці у сферах економіки, торгівлі, енергетики і транспорту. По суті, розвиток відносин між Україною та Туреччиною робить дуже цінний внесок у стабільну та багату світову економіку. Обидві країни можуть стати двигунами в економіці свого регіону.

Від енергетичної дипломатії до співпраці в питаннях імміграції

Роль енергетичної дипломатії в розвитку українсько-турецьких відносин дуже важлива. Головним її завданням є будівництво трубопроводу «Набукко», який відкриє південний коридор між Каспійським морем, Центральною Азією, північним Іраком і Європою. Для Європи проект «Набукко» життєво потрібний, оскільки зможе визволити цілий регіон від залежності від Росії як головної постачальниці енергоносіїв. Його важливість особливо підкреслювалася, коли Росія відрізала природний газ у січні 2009 року. Обидві країни – Туреччина та Україна – відіграють ключову роль у проекті «Набукко», який окрім того, що позбавить ЄС енергетичної залежності від Росії, також відкриє південний енергетичний коридор і пришвидшить розвиток європейського енергетичного ринку. Спорудження трубопроводу «Набукко» не тільки зробить обидві країни провідними гравцями на енергетичному транзитному шляху, а й знизить ціну на природний газ. Цей проект дасть прямі транзитні переваги Україні й Туреччині, а до того ж сприятиме трансформації в Росії й дещо втихомирить нестійку поведінку Ірану.

Натомість значно менше переваг у проекту «Південний потік», на який Росія витрачає мільярди доларів, аби збільшити залежність міжнародної спільноти від свого енергетичного продукту. Отже, проект «Набукко» має дуже важливе стратегічне значення для України та Туреччини.

Щоб Україна і Туреччина підтримували й далі одна одну в зростанні та процвітанні, конче потрібна посилена співпраця обох країн. Для налагодження та активізації відносин з Україною надзвичайно важливо, щоб у час змін зовнішньої політики Туреччини були усунуті перешкоди в інвестуванні. Відповідно, дуже важливо, щоб обидві країни скасували взаємні візові вимоги. Це потрібно не лише для розвитку торгівлі й відносин між Україною та Туреччиною; від цього буде значна користь і громадянам, які часто перетинають кордон обох країн. Такий жест увінчає розвиток двосторонніх відносин.

Скасування віз сприятиме співпраці в міграційних процесах та пересуванні людей. Україна, як і Туреччина, займає важливе географічне положення у міграційних шляхах, якими пересуваються люди з багатьох країн. Україна – це двері в Європу. Якщо Греція вдасться до застережних заходів, щоб підвищити безпеку на своєму кордоні, то транзитне значення України тільки виросте. І Туреччина, і Україна потребують модернізації та розвитку. Водночас для обох країн важливо залишатися щирими друзями й гасити будь-які джерела напруги між собою. Сильна українсько-турецька дружба та союз укріплять спільні цілі у чорноморсько-кавказькому регіоні і покажуть шлях пошуку рішень.

За матеріалами inozmi.glavred.info

Посилання на тему:

Новини

В Києві обговорили актуальні питання турецько-українських відносин

Прем'єр Туреччини: політпроцес в Україні проходить у рамках демократичних норм

Туреччина продовжить допомагати кримським татарам

Прем'єр-міністр Туреччини відвідає Україну

Туреччина буде й надалі підтримувати кримськотатарський народ, - Давутоглу

Україна й Туреччина на шляху до стратегічного партнерства

Віктор Янукович запросив прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана на інаугурацію

Туреччина й Україна спростять візовий режим

Статті

До нового рівня українсько-турецького співробітництва

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.