Туреччина пообіцяла будувати будинки і школи для кримських татар

Туреччина пообіцяла будувати будинки і школи для кримських татар
27.01.2011
Оцініть статтю: 
(253 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Туреччина продовжить програму надання допомоги у придбанні або будівництві житла для репатріантів, почату при Президентові Туреччини Сулеймані Деміреле, а також докладе зусилля для збільшення у Криму шкіл із кримськотатарською мовою навчанням. Відповідні домовленості були досягнуті у ході зустрічі прем'єр-міністра Турецької Республіки Реджепа Тайіпа Ердогана з головою Меджлісу кримськотатарського народу Мустафою Джемільовим. Про це QHA повідомили у прес-службі Меджлісу.

Зустріч відбулася відразу ж після прибуття прем'єр-міністра Туреччини до Києва 24 січня 2011 року в готелі «Intercontinental» і тривала понад півтори години.

На зустрічі також були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ахмет Бюлент Меріч, президент Турецького агентства міжнародної співпраці і розвитку (TIKA) Муса Кулакликая і помічник М.Джемільова Аслан Умеров.

На прохання прем'єр-міністра Туреччини М.Джемільов детально описав суспільно-політичну ситуацію у Криму і становище кримських татар після президентських виборів, зупинившись на найістотніших проблемах кримськотатарського народу.

Говорячи про участь держави у вирішенні соціальних проблем репатріантів, він зауважив, що в нинішньому році у бюджеті України на ці цілі передбачено виділення всього 23 млн гривень, що практично свідчить про майже повне згортання програми облаштування депортованих на своїй батьківщині.

В ході зустрічі була досягнута домовленість про те, що турецька сторона продовжить програму надання допомоги у придбанні або будівництві житла для репатріантів, почату при Президентові Туреччини Сулеймані Деміреле, а також докладе зусилля для збільшення у Криму шкіл із кримськотатарською мовою навчання.

Зокрема, прем'єр-міністр доручив президенту TIKA прийняти необхідні заходи, щоб до 1 вересня поточного року здати в експлуатацію недобудовану школу у мікрорайоні Фонтани у Сімферополі, для завершення якої потрібно 27 млн гривень, а також виконати основні роботи з будівництва школи у м. Бахчисараї.

У свою чергу, Президент TIKA Муса Кулакликая запевнив прем'єр-міністра, що доручення буде неодмінно виконано, якщо не буде яких-небудь перешкод з боку українських властей.

У зв'язку з цим він повідомив прем'єр-міністра, що міністерство економіки України протягом тривалого часу зволікає із затвердженням проектів Турецького Агентства міжнародної співпраці і розвитку, внаслідок чого не виконуються багато робіт із надання допомоги не лише репатріантам, а й інші програми допомоги Туреччини у різних регіонах України.

Президент TIKA попросив прем'єр-міністра обговорити це питання під час зустрічі з Президентом України.

Наступного дня, 25 січня 2011 року Голова Меджлісу взяв участь у спільному турецько-українському бізнес-форумі, що відбувся в «Українському домі» у Києві.

Форум проходив за безпосередньою участю прем'єр-міністра Туреччини Р.Т.Ердогана і Президента України В.Януковича.

На прохання Президента об'єднання турецьких торгових палат і товарних бірж Туреччини Рифата Хисарджіклиоглу, М.Джемільов виступив на зборах з інформацією про ситуацію у Криму і проблеми кримськотатарського народу.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Голова Меджлісу кримськотатарського народу зустрівся з президентом Туреччини

Литвин запропонував Туреччині відновити програму допомоги кримським татарам

Туреччина просить посприяти у відкритті офісу TIKA у Києві і генконсульства у Сімферополі

Туреччина продовжить допомагати кримським татарам

Туреччина буде й надалі підтримувати кримськотатарський народ, - Давутоглу

Проект з надання допомоги кримськотатарським школам буде продовжений

ТIКА виділила 3 млн. доларів на розвиток освіти в Криму

Кримські татари зв'язують Туреччину й Україну

Асоціація «Альраід» й Ісламський банк розвитку реалізують проект з відновлення кримсько-татарських шкіл

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.