Реставратори, готові приступити до порятунку текіє дервішів, очікують початку фінансування

1
Текіє дервішів - найбільш таємничий і маловивчений об'єкт мусульманського зодчества на території міста.
26.02.2011
Оцініть статтю: 
(473 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Євпаторії з'явився реальний шанс привести до ладу один із найдревніших об'єктів історії - текіє дервішів. Очікується, що цього року в Рескомнаці нарешті з'являться кошти на відновлення та реконструкцію історичних пам'яток Криму. Обіцяно, що в зв'язку з цим євпаторійський монастир мандрівних ченців буде стояти в черзі на фінансування в числі перших.

Як відомо, текіє - найбільш таємничий і маловивчений об'єкт мусульманського зодчества на території міста. Навіть історикам невідомий точний час його спорудження. Одні стверджують, що монастир дервішів був збудований у XVI ст., інші кажуть - у XVII столітті. А мечеть і мінарет, добре помітні з площі Металістів, нібито, взагалі були зведені в кінці XIX століття. Як би там не було, самі історики вважають євпаторійський текіє унікальним релігійним об'єктом, єдиним зі збережених на території СНД. І ця винятковість накладає на місто особливі зобов'язання щодо збереження пам'ятки.

Цікаво, що до 2010 року текіє дервішів місту не належав. Ще не настільки давно він перебував на балансі... Міністерства будівництва Криму. А ще раніше тут знаходився склад однієї з військових частин і меблевий склад торговельної організації. Зараз навіть важко уявити, що цей унікальний пам'ятник колись використовувався в суто утилітарних цілях. Але часи, як відомо, змінюються і, на щастя, в кращий бік.

У минулому році, крім оформлення права власності, за текіє був підписаний і охоронний договір. Логіка зрозуміла: хто пам'ятником володіє, той його і охороняє. Без наявності такого документа жоден інститут і жодна підрядна організація не має права займатися проектом реконструкції об'єкту і, тим паче, - виконанням робіт.

Тепер балансоутримувачем пам'ятника є комунальне підприємство «Текіє дервішів». Йому, як кажуть, і карти в руки.

Ситуацію спрощує те, що міська влада вже в 2008 році мала на руках проект першочергових протиаварійних робіт по текіє. Тоді їх вартість становила 3 млн. 58 тис. гривень. Ці мільйони місто просило у Рескомнацу, наводячи в якості аргументів як саму унікальність об'єкта, так і можливість його втрати через застарілість.

Не допомогло. Грошей в ту пору на текіє у Рескомнацу не знайшлося. І даремно. Тепер кошторис доведеться перераховувати наново, і він загрожує распухнуть до п'яти мільйонів гривень - з урахуванням подорожчання вартості матеріалів і самої роботи.

Начальник управління міжнаціональних відносин міської ради Шевкет Муждабаєв сподівається, що цього року гроші на текіє будуть все-таки виділені. У першу чергу, вважає він, треба вирішити питання зі зміцненням конструкції мінарету, який відхилився від вертикалі на сім градусів. Колись фахівці стверджували, що врятувати мінарет можна тільки шляхом розбирання і подальшої нової кладки, з урахуванням зміцнення фундаменту і всієї конструкції. Тепер реставратори готові взятися за порятунок цього об'єкта без застосування кардинальних заходів. Нібито у них є технології, що дозволяють укріпити мінарет у відхиленому стані, як було колись зроблено з Пізанської вежею.

Значний обсяг робіт належить виконати і на мечеті. З кінця 80-х років минулого століття вона стоїть без даху, вікон і дверей, всім своїм виглядом волаючи про необхідність завершення роботи.

Фахівці інституту «Укрпроектреставрація» готові приступити до роботи над текіє вже найближчим часом. «Умовним сигналом» для їх появи на об'єкті стане відкриття фінансування...

За матеріалами «Півострів»

Посилання на тему:

Для збереження ісламської спадщини у Криму потрібна цільова програма

Кружляв дервіш у древньому храмі

В Україні руйнується єдине у Європі Текіє дервішів

Ісламська спадщина

Мечеті Криму

У Старому Криму руйнуються архітектурні пам'ятники середньовіччя

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.