У США стартувала акція з інформування громадськості про депортацію кримськотатарського народу

1
43,6% від загального числа кримськотатарського населення загинуло внаслідок масової Депортації народу, ретельно продуманої і спланованої Сталіном
10.05.2011
Оцініть статтю: 
(374 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Напередодні 67-ї річниці депортації кримських татар, про цю велику трагедію народу повинні дізнатися як в Америці, так і у всьому світі. З цією метою Мережа тюрків США на чолі з кандидатом політичних наук Аділем Багіровим написала звернення на ім'я президента США, віце-президента, сенаторів і депутатів, у якому розповсюдила інформацію про депортацію 18 травня 1944 року, а також закликала засудити «Геноцид кримськотатарського народу».

Лист зі зверненням направлений також в багато американських газет, включаючи такі авторитетні видання, як Washington Post, The New York Times, USA Today, Daily News, Financial Times та інші.

За допомогою даного звернення Мережа тюрків США має намір довести інформацію про кримськотатарську трагедію до широкого кола громадськості.

Як повідомив QHA голова Кримськотатарського дослідницько-інформаційного центру (США), ветеран кримськотатарського національного руху, один з ініціаторів кампанії Мубейін Бату Алтан, на сьогоднішній день вже надходять у відповідь листи від деяких сенаторів і редакцій газет, що отримали і прочитали дане звернення.

Зокрема, у зверненні, текст якого має у своєму розпорядженні інформагентство QHA, зазначається наступне: «18 травня 2011 року кримські татари у всьому світі вшанують пам'ять жертв Депортації, цього страшного Геноциду, що потряс народ 67 років тому. Історія записала 18 травневий день 1944 року, як один з найстрашніших днів, коли весь кримськотатарський народ, переважно жінки, діти і люди похилого віку, були відірвані від своїх будинків, зігнані в найближчі залізничні станції і депортовані до Центральної Азії, на Урал, Сибір та інші віддалені місця Радянського Союзу.

43,6% від загального числа кримськотатарського населення загинуло внаслідок масової Депортації народу, ретельно продуманої і спланованої Сталіном.

Страшні історії цього злочину проти людства збираються Меджлісом кримськотатарського народу в рамках акції «Унутма – Не забувай». Зібрані історії будуть доступні на декількох мовах, у тому числі й на англійській, щоб широко інформувати світову громадськість про трагедію кримськотатарського народу.

У зв'язку з цим, офіційне оголошення, коментарі і засудження Геноциду кримськотатарського народу – дуже важливі для нашого суспільства».

Організатори акції із розповсюдження інформації про депортацію кримськотатарського народу 18 травня 1944 року висловлюють сподівання, що цього року до неї приєднається ще більше число не байдужих людей зі всього світу.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Новини

Триває робота з визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду

Польські студенти вивчають пам'ять кримськотатарської молоді про депортацію

В Українському музеї Нью-Йорка проходить виставка «Немає іншого дому: кримськотатарські репатріанти»

В архівах НКВД можуть бути кіноматеріали депортації кримськотатарського народу

СБУ передала Меджлісу копії розсекречених матеріалів

Наукові роботи

Депортація кримських татар як ще один геноцид в СРСР

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.