Триває робота з визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду

1
Хасан Хітто розглядається як компромісна постать, навколо якої вдалося об'єднати як ісламістське, так і ліберальне крила опозиції
Триває робота з визнання депортації кримськотатарського народу актом геноциду
1
31.08.2010
Оцініть статтю: 
(295 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Спеціальна комісія Курултаю з вивчення геноциду кримськотатарського народу й подолання його наслідків переходить до етапу розробки експертами юридичних документів, що кваліфікують депортацію кримськотатарського народу 18 травня 1944 року актом геноциду. Про це йдеться у постанові, прийнятій на третій сесії Курултаю кримськотатарського народу 28-29 серпня в Акмесджиті (Сімферополь).

Як зазначалося у доповіді члена Спеціальної комісії Гульнари Бекирової з даного питання, комісією за вказаний період забезпечено істотне збільшення у документуванні свідоцтв очевидців і жертв злочинів, здійснених проти кримськотатарського народу.

«УНУТМА!»

Так, в ході загальнонародної акції «УНУТМА!», що почалася у вересні 2009 року, за станом на серпень 2010 року поступило 367 свідоцтв кримських татар – очевидців депортації 18 травня 1944 року. Всі покази свідків систематизовані і зосереджені в архіві, частина з них у копіях була направлена у спеціальний підрозділ СБУ України, що вів слідство за фактом вчинених проти кримськотатарського народу злочинів у роки СРСР.

Хід загальнонародної акції «УНУТМА!», його цілі і завдання, широко висвітлювалися у друкарських і електронних ЗМІ України і Криму, а також на різних інтернет-ресурсах. Крім цього, членами Спеціальної комісії Курултаю і при їх сприянні за звітний період були підготовлені й опубліковані 20 статей, дані 5 інтерв'ю, проведені 2 телепередачі, знятий фільм «Зилха. Дорога у вічність», організовані тематичні вечори пам'яті жертвам депортації кримськотатарського народу, зустрічі з представниками молодіжних організацій.

Критика

В той же час, частина регіональних і місцевих меджлісів не доклали достатні зусилля по виконанню рішень Спеціальної комісії Курултаю, зокрема, щодо документування свідоцтв очевидців і жертв депортації 18 травня 1944 року, а Меджліс кримськотатарського народу не проявив наполегливості у створенні матеріально-технічних умов, що сприяли б виконанню Спеціальною комісією Курултаю покладених на неї завдань у повному обсязі.

В ході обговорення доповідач закликала підприємців надати матеріальну допомогу для продовження проведення акції «УНУТМА».

Акт геноциду

У документі Меджлісу кримськотатарського народу, прийнятому щодо даного питання, наголошується про перехід Спеціальної комісії Курултаю, разом з продовженням загальнонародної акції «УНУТМА!», до етапу розробки експертами юридичних документів, що кваліфікують депортацію кримськотатарського народу 18 травня 1944 року, десятиліття насильницького утримання у місцях висилки і пов'язані з цими злочинами наслідки актом геноциду кримськотатарського народу.

Спеціальній комісії Курултаю спільно з Меджлісом кримськотатарського народу доручено підготувати і провести у другій половині 2011 року спеціальну міжнародну конференцію, присвячену презентації, обговоренню і доопрацюванню розроблених юридичних документів.

Постановою Курултаю передбачено Спеціальній комісії Курултаю подати на затвердження Меджлісу кримськотатарського народу кошторис витрат, необхідних для реалізації дослідницьких, видавничих та інформаційно-просвітницьких проектів Спеціальної комісії, що плануються для виконання у вересні 2010 – грудні 2011 року.

За матеріалами «Кримський світ»

Посилання на тему:

Новини

Польські студенти вивчають пам'ять кримськотатарської молоді про депортацію

Депортація 1944. Від усвідомлення минулого до гідного майбутнього

В архівах НКВД можуть бути кіноматеріали депортації кримськотатарського народу

СБУ передала Меджлісу копії розсекречених матеріалів

Слідча група СБУ проводить зустрічі з кримськими татарами-очевидцями депортації

У Службі безпеки України відбувся круглий стіл "Депортація кримських татар: історичні та правові оцінки"

СБУ розпочала слідство у справі незаконного виселення кримськотатарського народу

Наукові роботи

Депортація кримських татар як ще один геноцид в СРСР

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.