В Україні планується випуск ісламських облігацій на суму 500-600 млн євро

1
Заступник голови Фортуна-банку Володимир Стецюра вже на початку 2010 р. запропонує українцям депозити й ощадні комірки за правилами шаріату (Фото «Фокус»)
1
«Планується випуск ісламських фінансових інструментів - сукуків (ісламські облігації), на всю суму для фінансування цього проекту», - Л. Богданов.
1
1
15.10.2009
Оцініть статтю: 
(203 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В Україні планується випуск ісламських фінансових інструментів - сукук, на суму 500-600 млн євро для фінансування проекту «Євроколія», що передбачає будівництво ділянки залізниці європейського зразка протяжністю 86 км від Львова до польського кордону.

UDC Holding, що входить в «Універсальну інвестиційну групу» («УІГ», обоє - Київ) у цей час веде переговори з ісламськими інвесторами щодо можливості фінансування даного проекту. Про це повідомив генеральний директор холдингу Леонід Богданов у ході Українсько-арабської конференції «Інвестиційні перспективи в Україні» у Києві 14 жовтня.

«Цей проект ми плануємо фінансувати через ісламський фінансовий інструмент. Обсяг інвестицій, за попередніми розрахунками, буде порядку ? 500-600 млн. З української сторони - це будівництво 86 км (залізничних колій з шириною колії європейського зразка (1435 мм)) від Львова до кордону[...] Ми перші, хто зробив спробу залучення ісламських інвесторів у цей проект. Нам вдалося досягти попереднього розуміння, скажемо так. Це ще не згода, але попереднє розуміння. Планується випуск ісламських фінансових інструментів - сукуків (ісламські облігації), на всю суму для фінансування цього проекту», - сказав Л. Богданов.

За його словами, UDC Holding у цей час займається залученням фінансів у даний проект, а в майбутньому буде займатися управлінням його реалізації. При цьому холдинг також візьме участь у конкурсі з визначення концесіонера будівництва дороги, пише tbu.com.ua.

«Ми пропонуємо у цьому проекті побудувати два термінали - у Кракові й у Львові. Фактично пасажир буде сідати, як в аеропорту, проходячи паспортний контроль, у поїзд (на Львівському терміналі), і через три години буде у Кракові […] Цеповністю змінить туристичні потоки (між Україною і Євросоюзом), а місто Львів підірве у туристичному плані, кількість туристів збільшиться у десятки разів», - відзначив гендиректор холдингу.

За словами Л. Богданова, польська сторона взяла на себе всі аналогічні видатки на будівництво дороги від Кракова до українського кордону. Всі будівельні роботи, як у Польщі, так і в Україні, на його думку , займуть два-три роки.

Як повідомляє джерело, проект «Євроколія» передбачає продовження робіт на українській ділянці високошвидкісної залізниці з боку Кракова, на якій потяги зможуть розвивати швидкість до 160 км/годину, станцію біля Львівського аеропорту, а в центрі міста - будівництво міжнародного терміналу.

У перспективі Україна може розраховувати на мільярдні інвестиції країн арабського світу

Українська сторона презентувала свій потенціал під час спільної українсько-арабської конференції, яка проходила у Києві 14 жовтня. Серед галузей, які цікавлять ісламські країни, - агропромисловий комплекс, металургія та видобуток газу, інформує UBC.

Експерти зазначають, що саме зараз зручний час для залучення коштів. Адже під час кризи переважний капітал арабських країн був виведений з американської економіки.

Довідка. Сукук (від араб.-перс. сакк - чек) - позначає ісламські фінансові інструменти, включаючи сертифікати, які закріплюють долі у спільній власності у певному активі або інтересі, яким володіє емітент. Сукук відрізняється від звичайних облігацій тим, що не охоплює боргові зобов'язання або звичайні долі у компаніях. Доля у власності на певний актив надає право власникові сукук на відповідну долю у доходах з майна.

В ісламському праві постійний прибуток або процентні облігації недозволені, тому сукук розглядається як цінний папір, що діє за законами Шаріату, інвестиційні принципи якого забороняють нараховувати або виплачувати відсотки.

За матеріалами tbu.com.ua и UBC

Посилання на тему:

Новини

Україна і Пакистан зацікавлені у розвитку двосторонньої торгівлі

В УНІАН відбулася прес-конференція «Інвестиційний потенціал України для країн арабського світу»

Ірак побачив в Україні партнера у сфері енергетики та будівництва

Лівія хоче вирощувати хліб на території України

Статті

Утро.UA: Українські банки не поспішають видавати «мусульманські кредити»

А може варто замислитися? Про ісламський банкінг заговорили в Україні

Фактор віросповідання: кому банки довіряють більше

Наукові роботи

Правовые аспекты глобализации финансовых рынков: возможности сближения норм права исламской и украинской правовых систем, регулирующих финансовые сделки

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.