Тероризм як зміцнення легітимності влади у РФ

1
Міліція перевіряє документи у представниці кавказького народу після вибуху на станції “Луб'янка” (Фото: Reuters)
08.04.2010
Оцініть статтю: 
(178 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Привид “чеченського тероризму” вкотре повернувся до російської політичної реальності. Два вибухи у московському метро, які забрали життя кількох десятків людей, показали готовність російської політичної еліти не тільки боротися з проявами тероризму, а й конвертувати цю боротьбу у конкретні політичні дивіденди.

Вже на першій нараді, яка відбулася у президента РФ Дмитра Медведєва після терактів, голова ФСБ Олександр Бортников озвучив першу і найголовнішу версію подій, які відбулися в московському метро: “За попередньою версією, ці теракти скоїли терористичні групи, які мають відношення до північнокавказького регіону. Будемо вважати це основною версією, тому що знайдені тіла двох терористок-смертниць, які мали належність до місць проживання на Північному Кавказі”. Таке доволі розпливчасте формулювання з боку керівника ФСБ підняло цілу хвилю експертних оцінок в РФ, які майже в унісон почали розвивати цю позицію.

Кавказ як причина всіх лих

Попри спроби окремих російських політологів запропонувати зачекати, допоки конкретне терористичне угруповання візьме на себе відповідальність або буде проведене повноцінне розслідування, можна сміливо прогнозувати, що російське суспільство знову опиниться під впливом російських ЗМІ, які будуть наполегливо просувати думку про те, що особи з Північного Кавказу можуть становити загрозу їхній особистій безпеці.

Обережні заяви про те, що подібний підхід до справи може спричинити хвилю ксенофобії і конкретних проявів насильства щодо людей, які народилися на Кавказі, – в розрахунок не береться.

У своїй традиційній манері висловився і прем'єр-міністр РФ Володимир Путін: “Як відомо, сьогодні в Москві стався жахливий за своїми наслідками та огидний за характером виконання злочин проти мирних громадян. У метро загинули десятки людей. Я переконаний, що правоохоронні органи зроблять усе, щоби знайти і покарати злочинців. Терористи будуть знищені”.

За межею компромісу

Попри доволі грізну риторику російської влади, вкотре постає питання про причини та наслідки терактів на території Російської Федерації. Зрозуміле бажання російських політтехнологів пов'язати нинішні вибухи з наслідками першої та другої російсько-чеченських війн, а не з послідовною політикою Російської імперії, а згодом і СРСР у сфері “гармонізації етнічних стосунків”.

Відсутність ефективної політики Росії на Північному Кавказі демонструють не тільки нещодавні теракти, а й російсько-грузинська війна, створення маріонеткових режимів у Південній Осетії та Абхазії.

Замість пошуку компромісів на теренах, підконтрольних РФ на Кавказі, бачимо чергову хвилю посилення військового та міліцейського режиму

Замість пошуку компромісів та побудови нових інституцій на теренах, підконтрольних РФ на Кавказі, ми бачимо чергову хвилю посилення військового та міліцейського режиму, який переконаний, що можливо вирішити проблему Кавказу локально, не отримавши проблем у вигляді терактів на території РФ.

Успішний досвід конвертації другої російсько-чеченської війни у президентській кампанії Володимира Путіна свідчить про головну причину неефективності існуючої практики боротьби з тероризмом та здійснення влади у Чечні та інших кавказьких республіках – бажання російської влади мати на Кавказі постійний полігон для зміцнення власного іміджу за рахунок військової сили.

Те, що неуспішна політика Кремля в Чечні призвела до ескалації напруженості в суміжних регіонах і створила приклад для суттєвої недовіри для місцевих режимів, які прагнучи більшої автономії, мусять рахуватися з тим, що домовленості не потрібні керівництву РФ за можливості силового вирішення питання.

Бажання російського керівництва до швидкого вирішення питань стало причиною фізичної ліквідації російськими спецслужбами законно обраного населенням Чечні президента Аслана Масхадова, якого в такому статусі визнала і РФ, і міжнародна громадськість. Цей інцидент стався у 2005 році.

Фактично з цього моменту російське керівництво позбавило себе можливості мати адекватного перемовника з чеченського боку, який був готовий знайти спільну мову в обмін на мирне розв'язання питання.

Послідовно знищуючи авторитетних осіб з боку чеченського повстанського руху, російська влада отримала набагато радикальніших ворогів, які не схильні до перемовин

Послідовно знищуючи авторитетних осіб з боку чеченського повстанського руху, російське керівництво отримало набагато молодших і радикальніших ворогів, які не схильні до перемовин. Після ліквідації Аслана Масхадова без жодного суду і слідства, міжнародна громадськість вкотре показала свою слабкість, зробивши вигляд, що РФ мала на це право.

Нинішній чеченський президент Рамзан Кадиров, чия влада пов'язане не тільки з підконтрольними йому військовими формуваннями, а фактичним дозволом на здійснення влади, наданим йому Кремлем, здатний лише втілювати цю політику, залишаючись несамостійним політичним гравцем як всередині республіки, так і поза її межами.

Розділяй і владарюй

Застосування сили і авторитарні методи управління в маленькій республіці свідчать не тільки про нерозуміння природи конфлікту, а й про зацікавленість вищого російського керівництва у його існуванні задля посилення легітимності власної влади у межах всієї Російської Федерації.

Застосування сили у Чечні свідчить не тільки про нерозуміння природи конфлікту, а й про зацікавленість Кремля у його існуванні задля посилення легітимності своєї влади у межах всієї Росії

Останні теракти сталися якраз після хвилі антипутінських протестів по всій Росії – наймасштабніших за останні 10 років, що дуже налякали Кремль. Тепер у російської влади є чудова нагода показати всю силу державної машини. І все це відбуватиметься за мовчазної згоди нажаханих громадян.

Як завжди, найпотаємніші меседжі російському суспільству були озвучені Володимиром Жириновським, який повідомив про причетність британських та американських спецслужб до терактів 29 березня у московському метро, які є своєрідним “планом боротьби з Росією”.

Схоже, що пошук крайніх буде тривати, і російська пропагандистська машина озвучуватиме перелік “винних” країн та організацій у терактах, забуваючи про власну політичну систему та адекватну оцінку її реальної ефективності.

Станіслав ФЕДОРЧУК

За матеріалами «Новинар»

Посилання на тему:

Мусульманські вчені засудили організаторів вибухів у російському метро

Харківські мусульмани шоковані терактами в московському метро

Українські мусульмани закликають ЗМІ і політиків не ототожнювати Іслам з тероризмом

При вибухах у метро загинули й постраждали громадяни мусульманських країн

Українські мусульмани рішуче засуджують теракт у московському метро

Мусульмани просять не називати терористів шахідами і не зв'язувати теракти в Москві з ісламом

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.