Турки-месхетинці Слов’янська імігрують в Туреччину

Делегація турків-месхетинців у Туреччині. Фото: worldbulletin.net
08.05.2014
Оцініть статтю: 
(399 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

Представники громади турків—месхетинців Слов’янська планують покинути місто і переїхати до Туреччини. Інформацію про це, що поширюється деякими турецькими ЗМІ, нам підтвердив один з активістів мусульманської громади Слов’янська, попросив не називати його імені.

За словами джерела, відповідне звернення було направлено до Посольства Республіки Туреччини в Києві. «Ми попросили, щоб турецька сторона посприяла нам з переселенням і забезпеченням житла. Таке рішення було прийнято, оскільки останнім часом ситуація в місті та регіоні дуже напружена. Люди бояться виходити з будинків, перебуваючи в постійному страху», — зазначив активіст.

За його словами, представники турецького посольства попросили надати їм список людей, охочих виїхати з міста і пообіцяли надати всю необхідну допомогу. Всього зі Слов’янська хочуть виїхати близько трьохсот сімей турків-месхетинців, а це понад 1500 осіб.

У 1992 році в Туреччині був прийнятий закон «Про імміграцію і розселення турків-месхетинців», який гарантував їх переїзд в країну як самостійно, так і згідно переселенських програм. За словами нашого джерела, це одна з основних причин, яка спонукала просити притулку саме в цій країні.

Довідка

Турки—месхетинці — тюркомовний народ, що походить з грузинської області Месхетії. У 1944 році за звинуваченням у державній зраді були виселені сталінським режимом в Середню Азію. За віросповіданням — мусульмани—суніти. На сьогоднішній день проживають в різних країнах пострадянського простору. Великі громади месхетинців також є в США та Туреччині. На території України за різними оцінками проживає від 7 до 15 тис. представників цього народу. Основний ареал розселення — південні і східні області (Херсонська, Луганська, Донецька).

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.