В Україні проходять жалобні заходи, приурочені до 66-ї річниці Депортації

В Україні проходять жалобні заходи, приурочені до 66-ї річниці Депортації
«Влада виселяла жінок і дітей, чиї чоловіки і батьки у цей час воювали за цю ж владу...»
18.05.2010
Оцініть статтю: 
(255 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

В Сімферополі проходить всекримський жалобний мітинг, присвячений Дню пам'яті жертв депортації. На центральній площі міста зібралося близько 23 тисяч чоловік. Аналогічні жалобні заходи проходять у всіх містах і райцентрах Автономної Республіки Крим, а також у Херсонській і Запорізькій області, де також компактно проживають кримські татари.

Як передає кореспондент QHA з місця подій, на площі спостерігається жвава обстановка: люди похилого віку і дорослі читають дуа (молитви) за співвітчизників, які загинули у трагічному 1944 році, діти декламують вірші на тему Депортації. Люди, що прийшли на мітинг, тримають у руках транспаранти з написами «Вимагаємо реабілітації кримськотатарського народу!», «Владо, припини беззаконня!», «Поверніть наші будинки та гроші!» та ін. У багатьох на руках кримськотатарські національні прапори і державні прапори України. Звучить державний гімн, гімн кримськотатарського народу «Ант еткенмен» («Я присягнувся»), а також кримськотатарські народні пісні на тему Депортації.

На площі встановлено стенд із написом: «Бізім к'араманларимиз хатирамизда ебедій к'аладжак'» (Наші герої будуть жити в нашій пам'яті вічно), на якому розміщені фотографії героїв Радянського Союзу з числа кримських татар.

У мітингу бере участь голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України (НУ-НС) Мустафа Джемільов, його перший заступник - президент всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров, голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов, прем'єр-міністр Криму Василь Джарти, представник президента України в Криму Сергій Куніцин, а також голова державного комітету України у справах національностей і релігій Юрій Решетніков.

Хвилина скорботи і єдності

За даними «Інтерфакс-Україна», з ранку кримські татари зібралися у п'ятьох місцях столиці автономії, де провели жалобні мітинги, молебні, потім сформували п'ять колон, які рушили до центра міста для участі у всекримському жалобному мітингу. О 12 годині всі колони зупинилися в дорозі й провели міжнародну акцію хвилина скорботи і єдності, у якій пом'янули всіх загиблих під час депортації й у наступні роки.

Всекримський мітинг почався з виконання державного гімну України й кримськотатарського національного гімну, потім муфтій мусульман Криму прочитав молитву пам’яті жертв депортації.

Аналогічні жалобні мітинги проходять у всіх містах і райцентрах Автономної Республіки Крим. Крім того, жалобні заходи проходять у Севастополі, а також у селищі Новоолексіївка Херсонської області й у місті Мелітополь Запорізької області, де теж компактно проживають кримські татари.

Жалобні заходи у Криму почалися з ранку, на всіх державних установах Криму приспущені державні прапори й прапори Автономної Республіки Крим.

За матеріалами QHA і «Інтерфакс-Україна»

Посилання на тему:

Новини

Президент розпорядився належним чином відзначити річницю Депортації

Депортація 1944. Від усвідомлення минулого до гідного майбутнього

ДУМК закликає вшанувати пямять жертв депортації поминальною молитвою

Кримських татар закликали вшанувати пам'ять жертв Депортації, дотримуючись приписів Ісламу

Статті

На що кримським татарам очікувати від нової влади?

Ми в боргу перед жертвами депортації

Наукові роботи

Депортація кримських татар як ще один геноцид в СРСР

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.