Картина кривавої розправи в Гуджараті стоїть перед очима сотень мусульман Індії

1
Тематика експозицій, що охоплюють півторатисячний період історії людства, присвячена багатству ісламської цивілізації.
1
Автор цього фото, Арко Датта, досі пам'ятає, як натовпи озброєних мечами й камінням індусів нападали й підпалювали магазини і будинки, що належать мусульманам
1
1
02.03.2012
Оцініть статтю: 
(310 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Цими днями мусульмани Індії згадують криваві антимусульманські заворушення, які сталися в штаті Гуджарат у 2002 році. Сотні людей, що пережили той кошмар, до цього часу сподіваються на правосуддя.

Фотографія, зроблена фотокореспондентом Reuters Арко Даттою (Arko Datta), нагадує про страшні картини тих подій і передає жах усіх жертв кривавих безчинств, які десять років тому потрясли весь світ.

Як передає «Іслам для всіх» з посиланням на OnIslam, на фото мусульманський чоловік, ридаючи, просить про допомогу, у нього на сорочці запеклася кров, це — Кутубуддін Ансарі (Qutubuddin Ansari).

В інтерв'ю ВВС, опублікованому 27 лютого, чоловік розповів, як 1 березня 2002 року він і ще декілька мусульман опинилися в пастці у будинку, який підпалили індуїсти.

«Я побачив військовий автомобіль, який проїздив мимо, і подумав, що це остання надія. Я почав кричати солдатам, я склав руки, благаючи їх про допомогу, і вони побачили нас», — говорить Ансарі, якому тоді було 28 років.

Індуїсти чинили розправу над 2 тисячами мусульман, багато хто з яких був спалений живцем. Причиною самосуду стала пожежа в потягу, в результаті якої загинули 59 паломників-індуїстів і в якій звинуватили мусульман.

Безліч слідчих комісій федерального і місцевого рівня звинувачували поліцію в тому, що вона не захистила мусульман, діючи за наказом міністра штату Нарендри Моді (Narendra Modi) та його помічників.

Фотограф, що зафіксував страшну сцену, Арко Датта, досі пам'ятає, як натовпи озброєних мечами й камінням індусів нападали і підпалювали магазини й будинки, що належать мусульманам.

Приречення

Потрапивши на перші сторінки провідних світових газет, фотографія всюди переслідувала Ансарі, назавжди змінивши його життя.

«Моє життя різко пішло на спад, — розповів Ансарі в інтерв'ю ВВС. — Цей знімок переслідував мене всюди. Мені довелося піти з роботи, поїхати зі штату».

Він каже, що за декілька років жив у різних місцях, і скрізь люди впізнавали його, журналісти полювали за ним, а працедавці звільняли, не бажаючи мати проблем.

Проте, Ансарі не відчуває неприязні до Арко.

«Фотографія показала світу, що тут відбувається. Те, що зі мною сталося, було кісмет, приреченням, — говорить Ансарі, який з роками все-таки обзавівся сім'єю і роботою.

Цими днями в Гуджараті мусульмани проводять поминальні служби, читають Коран. Деякі, вознесши молитви, пишуть записки зі своїми бажаннями на стрічечках, прив'язуючи їх до гілок символічного дерева під назвою «Дерево надії».

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Суд ухвалив розділити мечеть Бабура між мусульманами та індуїстами

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.