Прекрасний світ Ісламу представлений на виставці у Сімферополі

03.08.2010
Оцініть статтю: 
(156 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

В Акмесджиті (Сімферополь) у виставковому залі Кримськотатарського музею мистецтв відкрилася виставка «Прекрасний світ Ісламу», покликана ознайомити жителів і гостей Криму з релігійними звичаями і обрядами кримських татар. Відкриття виставки відбулося сьогодні, 3 серпня.

Як повідомила інформагентству QHA заступник директора Кримськотатарського музею мистецтв Нуріє Гемеджі, в експозиції представлені предмети ісламського культу, якими користувалися мусульмани Криму в кінці XIX –початку XX століть – набори для ритуального обмивання «абдест», священна книга мусульман – Коран, маленькі килимки «намазлик’лар», «к’уманлар» (глеки), «легенлер» (маленькі тази), традиційні рушники, а також витончені каліграфічні композиції авторів Османа Нафіз бея і Х. Озьязиджи.

«Особливістю ісламського мистецтва є заборона на зображення живих істот. Із цієї причини широкий розвиток отримав рослинний орнамент, що мав сотні варіацій одного й того ж мотиву, а також геометричні узори», - зазначила Нуріє ханум.

Вплив ісламських традицій на одяг кримських татар демонструють зразки жіночих суконь кінця XIX – початку XX століть зі строго регламентованою довжиною виробу і певним кроєм, головні покривала «марама» і «шербенті», які носила кожна жінка, виходячи на вулицю. Доповнюють цю тему копії літографій і гравюр XIX ст. російських і європейських художників із зображенням чоловіків і жінок у традиційному одязі того періоду, а також служителів ісламського культу.

У роботах художників Огюста Раффе, Карло Боссолі, представлених в експозиції, відображені деякі звичаї й обряди мусульман Криму: відвідування мечетей, роздача милостині, здійснення молитви, навчання основам Ісламу у школах тощо.

Завершують експозицію фотографії культових архітектурних споруд, що збереглися до наших днів: мечеті, учбові заклади «медресе», усипальні «дюрбе».

Ісламський дух повернувся до Криму

Виставка, присвячена кримським мусульманам, проходить у непростий час, коли кожен живий матеріал про Іслам, історію кримських татар насилу знаходить свою дорогу у Криму.

«Ще 20 років тому важко було уявити, що тут, у Криму, організували б виставку, присвячену Ісламу, ісламській архітектурі, культурі. Адже на початку 90-х не існувало у Криму жодної культової будівлі, жодного медресе, збереглися тільки лічені одиниці мечетей, які використовувалися для різних цілей, але не за початковим призначенням», - сказав у ході свого виступу замголови Республіканського комітету Криму у справах релігій Айдер Булатов.

Він зазначив, що до Криму повернулася ісламська культура, ісламський дух.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

У Сімферополі пройшла виставка українського художника, що оспівує велич Аллаха

Швеція може поповнити колекцію Бахчисарайського палацу пам'ятками часів Кримського Ханства

Унікальна колекція срібних монет Золотої Орди надійшла у Музей грошей у Феодосії

Угорщина повернула Криму зразки культурної спадщини кримських татар

Експонати «Салачика» передадуть Бахчисарайському заповіднику

У Криму відкрилася виставка «Хвала Аллагові, Господу світів»

Про що розповість усипальня перших кримських ханів?

В Бахчисараї виявлені ханські поховання

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.