День хіджабу — на біс!

У Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського днями відбувся захід, що зацікавив як студентів, так і викладачів. З ініціативи жіночої організації «Мар’ям» і молодіжного комітету Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація «Альраід» був проведений культурно-просвітницький вечір, присвячений хіджабу.

Традиційно Всесвітній день хіджабу відзначається 1 лютого, і цього року у всіх ісламських культурних центрах України тоді відбулося багато інформаційно-просвітницьких заходів, але з огляду на щирий інтерес, який проявляли наші співгромадяни до цієї дати, активісти вирішили провести День хіджабу «на біс».

Як розповіла представниця жіночої відділу «Мар’ям» та організатор заходу сестра Ваель, студенти вишу (причому як дівчата, так і хлопці) з цікавістю брали участь в ознайомлювальних лекціях, різних презентаціях і майстер-класах, спілкувалися і, звичайно ж, смакували східні частування.

Студенти прослухали лекцію активістки «Мар’ям» Катерини Саприги про те, що таке хіджаб, чому мусульманки так ревно ставляться до свого права одягатися відповідно до приписів своєї релігії, дізналися і про те, що подібні правила існують і в інших авраамічних релігіях. Після лекції у присутніх була можливість поставити як уточнювальні щодо заявленої теми, так і загальні, що стосуються культури, традицій та історії, запитання і висловити свою думку.

Відомий етнолог Оксана Костіна розповіла про схожу в українській культурі традицію (заміжні українки здавна покривали голову) і показала безліч способів пов’язувати українську хустку, намітку, серпанок та інші головні убори, притаманні різним регіонам нашої країни.

Майстер-клас із пов’язування мусульманської хустки також привернув увагу багатьох студентів — при цьому кожна дівчина, яка взяла в ньому участь, отримала в подарунок шаль.

Практично кожний подібний захід не обходиться без майстер-класу з мехенді, який завжди викликає справжнісінький ажіотаж. І цього разу охочих було дуже багато, причому за процесом навчання з інтересом спостерігали і юнаки, а щасливі володарки свіжонанесених візерунків із задоволенням позували для фото- та відеозйомок — тим більше, що можна було скористатися завбачливо обладнаною фотозоною.

Східні солодощі, неповторний смак та аромат арабської кави, запашний чай супроводжували неформальне спілкування студентів та організаторів цього в повному розумінні слова «фестивалю хіджабу».

Судячи з того, що задовго до завершення заходу багато студентів почали запитувати «Коли ж ви приїдете до нас ще?», вечір видався на славу, а в щирості інтересу молоді до його тематики сумніватися не доводиться, адже багато хто з них вивчає східні мови. А що може краще сприяти вивченню мови, ніж розуміння культури, історії і традицій її носіїв?

 
День хіджабу — на біс!
Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.