Євросоюз готовий підтримати патронат ЮНЕСКО над Ханським палацом у Бахчисараї

1
Протягом двох з половиною століть (з 1532 до 1783 р.) Бахчисарайський палац служив центром політичного, духовного і культурного життя держави кримських татар
26.05.2010
Оцініть статтю: 
(391 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Країни Євросоюзу готові сприяти включенню до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Бахчисарайського історико-культурного заповідника та його родзинки - Ханського палацу. Про це минулого тижня в ході зустрічі з постпредом Президента України в Криму Сергієм Куніциним повідомив глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

«Що стосується внесення до списку ЮНЕСКО Бахчисарайського заповідника - Ханського палацу, впевнений, після отримання на державному рівні статусу національного, країни Євросоюзу - члени ЮНЕСКО - підтримають цю ініціативу», - зазначив він.

Жозе Мануель Пінту Тейшейра також представив спільну ініціативу співпраці в Криму. «Для нас це «пілотний» регіон. Ми надали допомогу АРК в складанні стратегії регіонального розвитку. Також ми готові створити тут Агентство регіонального розвитку, але поки це неможливо без офіційного прийняття стратегії. Сподіваємося, що кримський парламент її затвердить найближчим часом», - цитує слова глави представництва Єврокомісії прес-служба представництва.

Нагадаємо, що Ханський палац у Бахчисараї був збудований як родова резиденція династії Гераїв - правителів Кримського ханства. Протягом двох з половиною століть (з 1532 до 1783 р.) Бахчисарайський палац служив центром політичного, духовного і культурного життя держави кримських татар.

Не меншу значимість він має і сьогодні. Перш за все - це національна святиня кримськотатарського народу. Займає він чільне місце і у світовій літературній традиції. Бахчисарайський палац - найважливіший історичний пам'ятник епохи Кримського ханства, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, а також унікальний для Європи (поряд з палацами Альгамбра в Іспанії і Топ-Капи в Туреччині) цілісний палацовий комплекс близькосхідного цивілізаційного кола.

Зазначимо, що своїм Указом №615/2010 Президент України доручив Кабінету Міністрів України разом із Радою міністрів Автономної Республіки Крим «опрацювати до 1 липня 2010 року питання щодо надання Бахчисарайському державному історико-культурному заповіднику статусу національного та внести відповідні пропозиції».

За матеріалами «Кримський світ»

Посилання на тему:

Швеція може поповнити колекцію Бахчисарайського палацу пам'ятками часів Кримського Ханства

Виставка «Скарби ЮНЕСКО» в Бахчисараї

Експонати «Салачика» передадуть Бахчисарайському заповіднику

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.