Великодній фестиваль у Києві відкрили мусульмани

1
Пасхальна Асамблея в музичній академії ім.Чайковського, 2013 р.
23.04.2014
Оцініть статтю: 
(359 оцінки)
oleg
Зображення користувача oleg.

Концертом кримськотатарських композиторів і виконавців відкрилася в Києві традиційна Великодня асамблея. Кияни змогли познайомитися з кращими творами музики кримських татар.

У музичній академії імені Чайковського пасхальний фестиваль відкрили мусульмани. Більшість виконавців і композиторів - кримські татари, які приїхали до української столиці на навчання, або постійно працюють у Києві. Концерт відбувся під назвою «Єдиний народ, єдина країна» («Бір Девлет, бір міллет»).


Композитор Мерзіє Халітова зазначила: «У нас все взаємозалежно! Я використовую ім'я Тараса Шевченка, ім'я Івана Франка у своїй творчості. Я пишу пісні на їхні вірші. У мене пісні не тільки на кримськотатарських авторів, а й на українських. У нас багато чого спільного і ми розвиваємо цю спільність і будемо її розвивати обов'язково».


Серед глядачів були справжні цінителі музики: як жителі Києва, так і Криму. Здивувала і сама атмосфера в залі.


Ірина Ковальська, мешканка м. Києва, розповіла: «Ми дійсно єдиний народ. Я прийшла на концерт бо хотіла почути і відчути кримськотатарську музику. Нажаль, до останніх подій я не знала хто такі кримські татари, але вони гідні поваги і своїми вчинками вони довели, що напевно вони навіть більш патріотичні, ніж самі українці. Для себе я зрозуміла одне, не хочу націоналізувати, але як виявилося кримські татари для України ближче ніж наш російський братський народ».


Героїнею вечора стала кримськотатарська композиторка Мерзіє Халітова. Її музику виконували київські музиканти. Колеги Мерзіє Халітової віддали належне її вкладу в українську культуру та нагородили її однією з найпрестижніших премій імені класика української музики Бориса Лятошинського .


«Я вітаю Мерзіє ханум з цією нагородою. Вона гордість нашого народу. І ця подія показує, що життя продовжується», - зазначила радіоведуча Наджі Фемі.


Радує, що в такий складний для України період мусульмани не залишаються байдужими і всіляко намагаються підтримати країну, частиною якої вони є.


Ельзара Юнусова

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.