Щоб нагодувати тих, хто поститься…

Щоб нагодувати тих, хто поститься…
На відеохостингу YouTube розміщений невеликий відеосюжет виробництва компанії «Ехо-Медіа» про тих, хто протягом дня готує величезну кількість їжі, щоб нагодувати і тих, хто поститься, і нужденних, і гостей Ісламського культурного центру м. Києва
13.06.2017
Оцініть статтю: 
(350 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

В Ісламських культурних центрах Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація «Альраід» протягом Священного місяця Рамадан по всій Україні проводяться колективні іфтари.

Як уже повідомляв Іслам в Україні, кількість страв місцеві громади визначають, виходячи зі своїх можливостей, а в столиці успішно збирають кошти на щоденні колективні трапези, роблячи перерву лише на один «санітарний день» в тиждень — щочетверга.

В середньому кількість відвідувачів, які залишаються після вечірньої молитви (магріб-намаз) в мечеті Ісламського культурного центру Києва, коливається в межах від тисячі осіб у звичайні дні тижня до півтори тисячі щосуботи і неділі.

Більш того, мусульмани демонструють милосердя і бажання полегшити життя нужденним, годуючи незаможних столиці, незалежно від їх релігійних переконань та етнічної приналежності.

У Рамадан частими гостями в ІКЦ м. Києва є й послідовники інших віровчень. Наприклад, члени Неформальної групи міжрелігійного миру не просто відвідали Центр в ці благословенні дні, а навіть дотримувались посту протягом дня, щоб потім разом з друзями-мусульманами пережити радість іфтару.

Зауважимо, що кухарям, які, як і їхні одновірці, постяться від світанку до пізнього вечора, складніше, ніж іншим: вони цілий спекотний літній день знаходяться біля розпеченої плити і навіть думки не допускають про те, щоб спокуситися маленьким шматочком зі страв, які готуються для вечірнього розговіння, і не дозволяють собі ні ковтка води…

На відеохостингу YouTube розміщений невеликий відеосюжет виробництва компанії «Ехо-Медіа» про тих, хто протягом дня готує величезну кількість їжі, щоб нагодувати і тих, хто поститься, і нужденних, і гостей Ісламського культурного центру м. Києва. З похвальною скромністю герої сюжету ділилися рецептами страв для іфтару, уникаючи розповідей про себе:

— Важливе в Рамадан — це іфтар. Сьогодні ми готуватимемо фасулія. Цибуля, квасоля, м’ясо, сіль, перець, часник, томатна паста плюс м’ясний бульйон, — розповідає про інгредієнти, необхідні для цієї страви, один із кухарів і ділиться порядком приготування. — М’ясо у нас вже готове. Цибуля спочатку смажиться, потім ми кидаємо туди квасолю. З квасолею можна готувати білий рис, а можна і рисову вермішель. З рисовою вермішеллю буде ще смачніше — це наче вдома приготовлено! Спаржа так само, як квасоля і як цибуля, смажиться 10 хвилин, потім ми додаємо туди бульйон. В кінці ми додаємо томатну пасту, сіль, перець, часник і м’ясо.

Інший кухар ділиться секретом, як зробити смак рисового гарніру для фасулії насиченим, а сам рис — розсипчастим:

— Смажити потрібно і морквину теж — коли просочиться морква олією, ось тоді смачно буде! М’ясо потрібно спочатку пропарити, а потім смажити. Рис на пару стоїть, він просочиться, набрякне — гіркою насиплемо і фольгою закриємо!

Зі стриманою втіхою від добре виконаної роботи кухарі розповідають про задоволеність тих, хто розговляється:

— Всі говорять — смачно!

Приготовлені страви заздалегідь розфасовують на порції — адже коли прийде хвилина розговіння, потрібно, щоб жоден з братів, жодна із сестер не знемагали від довгого очікування…

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.